Hlavní obsah

Grossovu rezignaci žádá i část senátorů za US-DEU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rezignaci premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) požadují už i někteří senátoři vládní Unie svobody-DEU, sdružení v Klubu otevřené demokracie. Připojili se tak v celé koaliční krizi ke KDU-ČSL. Důvodem jsou přetrvávající nejasnosti kolem Grossova bytu a podnikání jeho manželky.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Slavnostní vernisáž výstavy Pod hladinou a Zblízka

Článek

Klub ve svém stanovisku uvedl, že k řešení krize je připraven "podpořit legislativní řešení, které by vedlo k předčasným volbám." Informovala o tom jeho předsedkyně Soňa Paukrtová (za US-DEU). Klub otevřené demokracie, který sdružuje nezařazené bezpartijní senátory a unionisty, se tak postavil na stranu opoziční ODS, která o vypsání předčasných voleb usiluje.

Paukrtová uvedla, že výzvu k odstoupení Grosse její klub nepodpořil jednohlasně. "Někteří členové Unie svobody pro to nehlasovali," podotkla s tím, že nicméně výzvu podpořila nadpoloviční většina klubu. "Jelikož ze strany premiéra nedošlo k dostatečnému vysvětlení, žádá Klub otevřené demokracie, aby premiér z dané situace vyvodil jednoznačný závěr a rezignoval na svou funkci," uvedla.

Výzvu přímo k premiérovi nepodpořili například unionisté Ondřej Feber nebo Jan Hadrava, který dával přednost obecnějšímu apelu, jak řekl ČTK. Poukázal na to, že Gross není jediným politikem, který má potíže s uvedením zdrojů svého majetku. Veřejně odmítá sdělit jména svých věřitelů, od kterých si půjčil na stavbu vily, i šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Klub otevřené demokracie se nicméně shodl na tom, že chování premiéra a z toho vzniklá politická krize poškozuje dobré jméno České republiky a může odrazovat zahraniční investory. "V demokratické společnosti musí umět každý politik vysvětlit původ svého majetku i podnikání, chce-li být důvěryhodným politikem," podotkla Paukrtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám