Hlavní obsah

Gross v Mostě vystoupí proti vyloučení Hojdara

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/MOST

Předseda ČSSD Stanislav Gross má ve čtvrtek odjet do Mostu, aby zde na okresní konferenci apeloval na stranickou jednotu a argumentoval proti vyloučení poslance Josefa Hojdara ze soc. dem. Bez Hojdara, který podle svých oponentů v Mostě nerespektuje stanovy ČSSD, by vláda formálně ztratila ve Sněmovně většinu jediného hlasu. Poslanecký mandát mu však nikdo vzít nemůže.

Článek

"Pokud skutečně budu zbaven členství, připravuji na pátek velkou tiskovku, kde bych ty věci zcela jednoznačně otevřel a vysvětlil," reagoval pro Právo Hojdar, který podle březnového usnesení ústeckého krajského výboru (KVV) ČSSD není předsedou mostecké soc. dem., ačkoli tak má vystupovat.

Fakt, že zbavení členství v ČSSD Hojdara a ještě mosteckého radního Štefana Maronyáka je na programu okresní konference, Právu včera potvrdil Karel Strakoš, jehož ústecký KVV uznává za šéfa okresní organizace. "Není důvod to nepodat," uvedl Strakoš.

Hojdar se ohradil proti argumentaci, že nerespektuje vnitrostranická pravidla. Mělo se to stát už při březnové volbě předsedy ČSSD v mosteckém okrese, kdy údajně prošvihl dané lhůty, a kvůli tomu volbu neuznal krajský výbor ani kontrolní komise. "Jsou to nesmyslná tvrzení," prohlásil. Strakoš však trvá na tom, že oba pánové porušují stanovy "hrubým způsobem".

Kraus se neobává

Jak se k vládě i k ČSSD zachová, pokud ho okresní konference - nikdo z oslovených si netroufá odhadnout její výsledek - skutečně vyloučí, Hojdar neprozradil. "I panu Grossovi jsem avizoval, že v prvé řadě požádám poslanecký klub, aby se v tajném hlasování vyjádřil k tomu, jestli mám v klubu zůstat nebo ne. Podle toho uvidím," poznamenal.

"Podmínkou v našem klubu není nezbytně to, aby jeho členem musel být člen ČSSD," sdělil Právu šéf soc. dem. poslanců Michal Kraus. Podle něj by vláda o většinu přijít nemusela i při ČSSD ochuzené o Hojdara, který prý už dal klubu vědět, že by chtěl v jeho řadách zůstat.

Problémem by ovšem bylo, že by ČSSD neměla žádný nástroj, jak ovlivnit třeba Hojdarův postoj ke státnímu rozpočtu. "Pevně věřím, že i Mostečtí si uvědomují, co svým politicky velmi naivním rozhodováním mohou způsobit," dodal Kraus.

Hojdar patří k zakladatelům Frakce soc. dem. levice. Její mluvčí, poslanec Jan Kavan Právu řekl, že by Hojdarovo vyloučení bylo velmi pravděpodobně chápáno jako útok proti frakci. "Jsem přesvědčen, že výbor frakce na to bude reagovat. Musíme si ale nejdřív prostudovat dokumentaci," konstatoval Kavan.

Poslanec ČSSD a starosta Podsedic v Ústeckém kraji Robert Kopecký zdůraznil, že Hojdar v minulých volbách dostal v absolutním počtu vysoký počet hlasů (asi 4200). "Neznám podrobnosti z Mostu, ale myslím si, že v této době, kdy se soc. dem. potřebuje vzpamatovat z toho, co bylo, by se takové akce dít neměly," uvedl Kopecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám