Hlavní obsah

Gross se nechá prověřit NBÚ

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross v pondělí oznámil, že podstoupí bezpečnostní prověrku kvůli pochybnostem okolo nákupu svého bytu v Praze na Barrandově. Pokud ji nepodstoupí, rezignuje. Spekulace kolem bytu jsou podle Grosse dobře placená a organizovaná kampaň.

Foto: M. Pavlíková, NPÚ

alabastrový oltář

Článek

"Bezpečnostní prověrku si udělám. Pokud bych tento slib nedodržel, tak samozřejmě ze své funkce odstoupím," uvedl Gross. Jeho žena Šárka zase požádá o kontrolu finanční úřad, aby prověřil okolnosti nákupu domu na Proseku.

Týdeník Respekt uvedl, že Firma Denna Production, jejíž jedinou majitelkou je Grossová, koupila loni v březnu obytný dům v Praze 9. Zaplatila za něj 5,9 miliónu korun. Společnost zakoupila nemovitost dva měsíce poté, co ji Grossová založila.

Informace o nákupu domu přichází na světlo v době, kdy předseda vlády čelí ostré kritice kvůli nejasnému původu peněz na koupi luxusního bytu na Barrandově.

Gross už před pěti lety slíbil, že si nechá udělat prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), aby vyvrátil podezření z nekalostí při koupi bytu za čtyři milióny korun na Barrandově. Zatím tak neučinil a podle dřívějšího vyjádření to nemínil udělat ani teď. Obával se, že by novináři prověrku stejně zpochybnili, protože ředitel NBÚ Jan Mareš je jeho přímý podřízený. Dnes řekl, že názor změnil.

Mluvčí NBÚ Aneta Kupková řekla, že délka bezpečnostní prověrky závisí na stupni a věku žadatele. Velice přibližně lze podle ní říci, že prověrka na stupeň důvěrné trvá šest měsíců, na stupeň tajné devět a na nejvyšší přísně tajné až rok.

Směnku Gross ukázat nemůže

Premiér soudí, že média hledají rozpory tam, kde nejsou. Chápe, že třeba změny ve vyjádřeních jeho strýce mohou působit zvláštně. "Když na šestasedmdesátiletého člověka (Vika) vyběhnou novináři, tak se asi nevyjadřoval zrovna obratně," uvedl.

Směnku, kterou jeho strýc vystavil Rodovi, prý ukázat nemůže. "Kde ji mám vzít, když jsem žádnou nevystavoval?" dotázal se.

Premiér tvrdí, že mu 1,2 miliónu na byt půjčil jeho strýc František Vik. Když se ukázalo, že na to nemohl našetřit, přišel Vik s verzí, že i on si musel půjčit, a to u příbuzných z ciziny.

V pátek prohlásil bývalý novinář MfD Rostislav Rod, že peníze Vikovi půjčil on. Peníze získal z prodeje akcií společnosti MAFRA, která list vydává. [celá zpráva]

Zastal se i Šárky

Premiér dnes také hájil svou manželku, počínání její firmy a nákup domu na Proseku. "Tam opravdu není co skrývat. Je nepravdivé, že tam bylo cokoli placeno v hotovosti, všechno šlo přes bankovní účty," uvedl.

Společnosti jeho ženy podle něj kvůli nynějším informacím v médiích hrozí ztráty v řádu miliónů korun.

Petice za odstoupení

Na serveru nazory.cz se dnes také objevila petice požadující odvolání premiéra. Iniciátoři tvrdí, že Gross nevysvětlil původ peněz na pořízení bytu a jeho žena Šárka uspokojivě nedoložila příjmy ze svého podnikání.

Signatářům vadí i to, že premiér ještě jako ministr vnitra nechal zřídit dva speciální policejní týmy Mlýn a Zubr. Připomněli i fakt, že do čela úřadu vlády jmenoval Pavla Přibyla, který před listopadem 1989 velel pohotovostnímu pluku při potlačování demonstrací.

"Z výše uvedených důvodů považujeme Stanislava Grosse za nedůvěryhodnou osobu, nezpůsobilou vykonávat funkci předsedy vlády České republiky a reprezentovat navenek Českou republiku coby její zástupce, a žádáme proto jeho odvolání," uvádí se v petici.

Grossovi straničtí kolegové z poslaneckého klubu ale za premiérem stojí. Tvrdili, že po něm žádná další vysvětlení nežádají. Odmítli také snahu ODS udělat z této kauzy samostatný bod nadcházející schůze Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS otevře premiérův byt ve Sněmovně

Jako zvláštní bod na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny v tomto týdnu chce zařadit ODS vysvětlení předsedy vlády a ČSSD Stanislava Grosse, kde vzal peníze...

Výběr článků

Načítám