Hlavní obsah

Gross: pokud jsem někoho urazil, omlouvám se

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Premiér Stanislav Gross ve čtvrtek ukončil svou návštěvu Moravskoslezského regionu. V Kopřivnici na Novojičínsku se na tiskové konferenci omluvil za své výroky, pokud někoho urazily. Trvá na tom, že s manželkou Šárkou žádný zákon neporušili.

Foto: www.visitfm.cz

Mobilní informátoři poradí, kam třeba na výlet nebo zajímavou akci

Článek

Na otázku, zda si nemyslí, že už je dostatek důvodů k tomu, aby rezignoval, odpověděl: "Já nevím, že by přibyly nějaké nové důvody. V celé té záležitosti, která se týká mé osoby i mé manželky, chci říci, že je řada momentů, kdy si uvědomuji, že jsem udělal chyby, že jsem měl na některé věci možná více dohlédnout a být trochu prozíravější.

To beru a pokud jsem některými svými výroky někoho urazil, tak věřte, že jsem nechtěl a že se samozřejmě takovýmto lidem i omlouvám," uvedl Gross.

Současně trvá na tom, že se on ani jeho žena nedopustili prohřešku proti zákonu. "Pokud někdo tvrdil, že jsme zákon porušili, tak musí ukázat, kde a v čem. Já prostě říkám, že nic takového nebylo," dodal.

Gross dále prohlásil, že cítí povinnost podniknout "nějaké nápravné kroky". "Jedním z těch kroků je to, že pokud jde o moji manželku, tak nebude přerušovat své podnikání, ale celou firmu prodá a nebude se podnikatelské činnosti věnovat vůbec v době mého působení v tomto úřadu," dodal.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek před příchodem do Strakovy akademie na čtvrteční jednání špiček koalice odmítl Grossovo vyjádření komentovat. "Nejsem ten, který by měl hodnotit, zda něco je omluva, nebo není, to mně skutečně nepřísluší," uvedl.

Lidovci žádali vysvětlení některých sporných výroků předsedy vlády, případně omluvu, již minulý týden v takzvané Postní dohodě. "My jsme navrhli Postní dohodu, kterou naši partneři odmítli," dodal Kalousek. Varianty dalšího vývoje nechtěl komentovat. "Jdeme jednat," uzavřel.

Rozhodne sobotní ÚVV

Stejné argumenty hodlá Gross použít i v sobotu na ÚVV ČSSD, které se má zabývat současnou vládní krizí způsobenou nejasnostmi kolem hospodaření Grossovy rodiny. Již dříve naznačil, že pokud nezíská důvěru ČSSD, je rozhodnut složit funkci. Strana se za něj však již několikrát bezvýhradně postavila.

"Budu o tom hovořit se svými kolegy i v sobotu na ústředním výboru soc. dem., ale je zapotřebí od sebe rozlišovat fakta a domněnky. Ty domněnky tvořily mnohem větší část toho, co se o mně i o mé manželce psalo.

Je řada lidí, od kterých budu vyžadovat alespoň normální solidní lidskou omluvu, protože například to, co předvedl pan poslanec Beneš při posledních interpelacích v Poslanecké sněmovně, tak prostě to byla snůška lehce prokazatelných lží a myslím si, že aspoň jako chlap by se měl omluvit," dodal Gross.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross již naznačil omluvu veřejnosti

Premiér Stanislav Gross možná chystá omluvu veřejnosti za některé své výroky v kauze rodinného podnikání. V úterý na dotaz Práva v reakci na pondělní Klausova...

Gross rezignuje, když nedostane důvěru ČSSD

Premiér Stanislav Gross je rozhodnut rezignovat, pokud mu vedení ČSSD na sobotní schůzce nedá důvěru. Zároveň zopakoval, že má zájem na zachování koalice....

Výběr článků

Načítám