Hlavní obsah

Gross neočekává dramatické zpřísnění bezpečnostních opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice by mohla být v souvislosti s hrozbou možných teroristických útoků zpřísněna bezpečnostní opatření. "Avšak nepůjde o žádné dramatické změny," řekl ministr vnitra a člen Ústředního krizového štábu ČR Stanislav Gross pro Český rozhlas. Krizový štáb bude o zpříšnění opatření jednat dnes odpoledne.

Foto: Ski areál Razula

Ski areál Razula

Článek

"Máme připravenou celou škálu opatření včetně určitých apelů na veřejnost," řekl ministr Gross pro ČTK již ve čtvrtek s tím, že o jejich podrobnostech bude v pátek jednat Ústřední krizový štáb. Informace české vojenské a civilní rozvědky o pravděpodobné přítomnosti teroristů v Česku a směřování dalších teroristických skupin na naše území uvedly do pohotovosti policejní bezpečnostní složky a ministerstvo vnitra již na konci ledna.

Krizový štáb zasedal například po teroristických útocích na Spojené státy v roce 2001. Podle tehdejšího sdělení policejního prezidenta Jiřího Koláře policie průběžně vyhodnocuje informační zdroje zpravodajských služeb a bezpečnostní situaci na území republiky. "Policisté již střeží vybrané objekty, které by mohly být cílem teroristického útoku," upřesnil na konci ledna Kolář.

Ke zpřísnění bezpečnostních opatření přistoupily v minulých dnech Spojené státy a Velká Británie. Zapovězená letová zóna kolem Washingtonu byla rozšířena na 49 kilometrů. Britská policie varovala, že teroristická síť Al-Kajdá Usámy bin Ládina by se mohla pokusit zaútočit na Londýn. V okolí letiště Heathrow hlídkují tanky a stovky vojáků, na letišti Gatwick byl navíc zadržen Venezuelan, který měl v zavazadle ostrý granát. [celá zprava]

Reklama

Výběr článků

Načítám