Hlavní obsah

Gross má většinu nominací, poprvé uspěl i Škromach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V sobotním klání před březnovým volebním sjezdem ČSSD si úřadující šéf strany Stanislav Gross udržel náskok před svým soupeřem Zdeňkem Škromachem. Gross získal většinu nominací na sjezd, poprvé ale uspěl i Škromach, který přesvědčil zlínské delegáty. V Brně se vzhledem k těsnému výsledku rozhodli raději nepodpořit ani jednoho kandidáta.

Foto: K3 Bohumín
Článek

V sobotu se sešlo šest konferencí ČSSD - v Praze, Liberci, Hradci Králové, Brně, Vsetíně a Olomouci. V neděli víkend završí jednání regionu v Ostravě a poté už bude zbývat jediná konference - středočeská. Ta se sejde 5. února.  

Premiér Gross otevřel konferenci pražské ČSSD, jeho konkurent Škromach vyrazil na Moravu. "Jedu do Brna a možná stihnu i Zlín," řekl ČTK s tím, že Morava je pro něj důležitá.

Většinu vyhrál Gross

Většinu nominací v sobotu získal Gross. Podporovat jako kandidáta na předsedu ho budou po sobotě i hradečtí sociální demokraté. "O dalších jménech jsme prostě nevedli žádnou rozpravu, předpokládám, že před sjezdem se sejdou předsedové krajů a jednotlivé kraje vyjeví své názory, dají karty na stůl a bude se hrát čistá hra," řekl dnes novinářům Snítilý s tím, že Grosse podpořila až na jednotlivce většina účastníků konference.

Také krajská organizace ČSSD v Olomouci, Liberci a Praze podpoří nominaci premiéra Grosse. V Liberci zvítězil 43:11, v Praze získal 86 hlasů proti 21 a i v Olomouci přesvědčivě zvítězil.

První úspěch zaznamenal v sobotu Zdeněk Škromach, za kterého se postavila zlínská ČSSD. Na konferenci ve Vsetíně pro něj zvedlo ruku 45 z 82 hlasujících delegátů, zatímco Gross získal pouze 37 hlasů. Na místopředsedu strany ve Vsetíně nominovali senátorku Alenu Gajdůškovou ze Zlína, stejně jako Bohuslava Sobotku. Naopak neuspěli Jaroslav Palas a Martin Starec.

Krajnominace předsedyvedení kraje
PrahaStanislav GrossMinistryni Petru Buzkovou nahradí náměstek primátora Petr Hulinský, který porazil ministra Jiřího Paroubka
LiberecStanislav GrossNovým předsedou byl zvolen Michal Kraus. Šéfem se stal po Jiřím Rudolfovi, který s dalšími čtyřmi soc. demokraty vystoupil loni ze strany.
Hr. KrálovéStanislav GrossNovým předsedou ČSSD v kraji bude poslanec Evžen Snítilý, který nahradil Miloslava Mrštinu.
Brno-Předsedkyně ČSSD Zuzana Domesová, která se netají sympatiemi ke Škromachovi, rezignovala na funkci. Nástupce vyberou socialisté zhruba za měsíc.
OlomoucStanislav GrossOlomoucký primátor Martin Tesařík pouze oznámil, že nebude na sjezdu znovu usilovat o funkci místopředsedy strany.
ZlínZdeněk ŠkromachPředsedou ČSSD ve Zlínském kraji zůstává Josef Vacula. Na krajské konferenci nechal pouze hlasovat o vyslovení důvěry své osobě a vyhrál.
Víkendová jednání ČSSD uzavře v neděli konference Moravskoslezského kraje v Ostravě. Poslední krajská konference - středočeská - se sejde 5. února.

Naopak velmi těsný výsledek uhrál Gross na konferenci jihomoravské organizace. Zatímco Grosse podpořilo 55 delegátů, Škromach získal o jediný hlas méně. Delegáti se proto rozhodli nevyjadřovat podporu žádnému ze dvou kandidátů na funkci předsedy ČSSD.

Po hlasování Škromach řekl, že výsledek 55:54 v jeho neprospěch považuje za úspěch, protože proti němu působily značné síly uvnitř ČSSD, které nechtěl specifikovat. Zároveň dodal, že jestli nebude na březnovém sjezdu ČSSD zvolen za předsedu strany, hodlá kandidovat na prvního místopředsedu. Jihomoravská konference podpořila na funkci prvního místopředsedy ministra financí Bohuslava Sobotku.  

Předsedkyně jihomoravské organizace ČSSD Zuzana Domesová, která se netají sympatiemi ke Škromachovi, rezignovala na funkci.

Škromach to nevzdá

"Vedle nejednotnosti je ČSSD vyčítáno image vyhaslé politické strany, která nemá co nabídnout. Víme, co nabídnout a jak toho dosáhnout," prohlásil Gross. Po sedmi letech, kdy sociální demokracie vede stát, by v normální situaci měla strana odejít podle Grosse do opozice, kde by načerpala nové síly. Česko, ale podle něj v normální situaci není, protože zde neexistuje přijatelná opozice. Tou nejsou komunisté ani ODS, která nabízí "primitivní a jednodušší program". Modrá šance občanských demokratů je podle Grosse hazardem vynášejícím jen několika málo lidem.

Gross poté odjel do Vsetína, kde již delegáti hlasovali o důvěře předsedovi kraje. Šéfem zlínské organizace zůstává Josef Vacula, který o sobě nechal hlasovat po prohraných volbách. Delegáti ještě zvolí, koho budou podporovat ve volbě do vedení strany.

Pokud Škromach z konferencí nevyjde vítězně, zbývá mu ještě naděje v způsobu voleb delegátů brněnského sjezdu. Nominují je totiž krajské organizace, ale i okresní, kam nedoléhá tak silně hlas dosavadního vedení. V sobotu Škromach potvrdil, že ani přes možný neúspěch se nevzdá. V Brně prohlásil, že i kdyby nezískal ani jednu nominaci, svou kandidaturu nestáhne.

Paroubek prohrál

Gross odpoledne zamířil z Prahy do Brna a Vsetína. V Praze vyzdvihl práci ministryně školství a dosavadní předsedkyně pražské ČSSD Petry Buzkové, ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, jenž se uchzel o křeslo šéfa pražské ČSSD, i jeho protikandidáta Petra Hulinského. Řekl, že "v současné době není v kurzu být sociálním demokratem", na což musí strana reagovat semknutím se a nabídkou dynamické politiky.

Paroubek nakonec byl tím, kdo ve volbě okusil porážku. Souboj s Hulinským prohrál 51:97.

Delegáti krajské konference v Hradci Králové také rozhodli o tom, že novým předsedou ČSSD v kraji bude poslanec Evžen Snítilý, který nahradil Miloslava Mrštinu.

Novým předsedou ČSSD v Libereckém kraji zvolili delegáti poslance Michala Krause, jenž reprezentuje progrossovské křídlo strany. Za místopředsedy strany chce více než polovina delegátů Bohuslava Sobotku, Jiřího Paroubka a Jaroslava Foldynu.

Anketa

Má Zdeněk Škromach stále šanci porazit Stanislava Grosse?
ano
36,2 %
ne
63,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám