Hlavní obsah

Gross má připraven posjezdový krizový plán

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross v úterý novinářům sdělil, že má již připravený plán pro případ, že by KDU-ČSL pokračovala po velikonočním sjezdu ČSSD, na němž by Gross byl potvrzen jako premiér, v požadavcích na jeho demisi.

Foto: Jiří Smutný

Ze staré budovy už toho mnoho nezbylo

Článek

Úřadující předseda ČSSD a předseda vlády Gross však odmítl říci, co by v takovém případě udělal. Nechce přilévat olej do ohně, uvedl. Sdělil pouze, že hlavním kritériem je pro něj akceschopná vláda, která dokáže efektivně vládnout.

Na sobotním Ústředním výkonném výboru ČSSD Gross pro případ rozpadu koalice navrhoval menšinovou vládu sociální demokracie, která by měla jako hlavní úkol přípravu referenda k Evropské ústavní smlouvě. Toto referendum by se podle Grosse mělo v takovém případě konat společně s volbami do Poslanecké sněmovny o půl roku dříve, než je plánovaný termín červen 2006.

Ačkoli nikdo z lidoveckých lídrů nechce výslovně říci, jak se KDU-ČSL zachová, pokud se ČSSD rozhodne o Velikonocích na sjezdu v Brně pokračovat v čele s premiérem Stanislavem Grossem, skrze jejich odpovědi prosvítá, že udržení Grosse v této funkci nepovažují za možné. Pokračovat k tlaku na Grosse vyzvala lidovce i ODS. Podle ní musejí prokázat, že jejich iniciativa nebyla jen bouří ve sklenici vody. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám