Hlavní obsah

Gross chce udržet trojbarevnou koalici

Právo, Novinky, ČTK, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, který bude zřejmě prezidentem pověřený sestavením nové vlády, chce i v příštím kabinetu udržet koalici s lidovci a unionisty. Vyplynulo to z Grossova vyjádření po ranním koaličním setkání se šéfy KDU-ČSL a US-DEU. Na tahu je ovšem prezident Václav Klaus, který hodlá jednání o vládě zahájit až po její středeční rezignaci.

Foto: ATTFIS Ostrava

první seminář s Mateuszem na letním táboře

Článek

Žádný z představitelů současných vládních stran nechtěl zveřejnit konkrétní představy dalšího řešení. Teprve po rozhodnutí prezidenta je možné hledat varianty příštího modelu vlády a uvažovat o programovém prohlášení i personálním složení týmu, tvrdí. "První krok je prezident republiky, druhý krok je hledání politického půdorysu, bod tři je programové prohlášení vlády," řekl Gross.

Lídr lidovců Miroslav Kalousek dodal, že jako předseda konzervativní strany očekává, že prezident pověří sestavením kabinetu zástupce nejsilnější strany. "Žádný dramatický posun dnes opravdu nenastal," poznamenal Gross. "Všechny tři strany vyjádřily společnou vůli najít řešení," dodal Kalousek.

S US-DEU má smysl jednat, věří Gross

Klaus již o víkendu oznámil, že konzultace zahájí pouze s ČSSD, KDU-ČSL a opoziční ODS. Unionisty ani komunisty na Hrad nepozval. "Věřím tomu, že má s Unií svobody smysl jednat," tvrdí na rozdíl od prezidenta Gross, a to i navzdory sdělení nového šéfa unionistů Pavla Němce, že z 10členného poslaneckého klubu US-DEU se nynější tříbarevná koalice může spolehnout jen na osm poslanců.

; ;

S Tomášem Vrbíkem a Marianem Bieleszem se dá jednat individuálně, o každém hlasování včetně hlasování o důvěře vládě, dodal Němec. Oba se mají navíc během dneška rozhodnout, zda klub opustí.

Předsedové všech koaličních stran jednoznačně odmítli spolupráci s komunisty a také ocenili odstupujícího premiéra Špidlu. "Pro nás bylo ctí být ve vládě Vladimíra Špidly," prohlásil Kalousek.

Reklama

Související články

ODS vládu soc. dem. a lidovců nepodpoří

Jednou z možných cest, kterou by mohla být sestavena nová vláda, je utvoření dvoubarevného kabinetu ČSSD a KDU-ČSL, který by byl podporován ODS. Tuto možnost...

Gross možná vsadí i na bývalé ministry

Úřadující předseda soc. dem. Stanislav Gross, který bude se vší pravděpodobností pověřen sestavením nové vlády, zřejmě vsadí i na několik bývalých ministrů...

Výběr článků

Načítám