Hlavní obsah

Gross chce přidat učitelům dva tisíce

PRAHA

Učitelé středních a základních škol se od vlády dočkali dalšího slibu. Premiér Stanislav Gross v pátek na předsednictvu ČSSD prohlásil, že chce v příštím roce přidat učitelům v průměru dva tisíce korun. Neprozradil ale, kde na to chce vzít peníze.

Foto: Vratislav Konečný

Na hrázi je stáleživo

Článek

Uvedl jen, že státní rozpočet má stovky položek a ministr financí Bohuslav Sobotka v něm peníze pro učitele našel. Podle Grosse, který ve vládě jako ministr vnitra prosadil od příštího roku výrazné zvýšení platů policistů, je stejný krok pro učitele nyní pro ČSSD výdajovou prioritou. Požadavek má zítra potvrdit ústřední výkonný výbor ČSSD.

Letos se mzdy učitelů zvýšily po zavedení nové šestnáctitřídní platové tabulky. Podle odborů si učitelé polepšili, ale ne o mnoho, protože mnohým ředitelé snížili nebo vzali osobní ohodnocení.

Přesně před rokem zahájily základní a střední školy nový rok mohutnou stávkou na podporu svých požadavků. Zahájení školního roku bojkotovala více než polovina zařízení a stávky se zúčastnily desítky tisíc učitelů. Vláda jim následně slíbila vyplacení 13. a 14. platů.

Do další stávky se učitelé zapojili 21. dubna letošního roku, kdy statisíce zaměstnanců rozpočtové sféry protestovaly proti snížení platů "navíc" na pouhých 10 procent.

Školské odbory tvrdí, že na mnoha školách navíc nejsou ani peníze na osobní ohodnocení a odměny, a výrazná část z 200 tisíc zaměstnanců ve školství tak bude mít letos v celoročním součtu opět nižší výdělek než loni. Průměrný plat učitele v prvním pololetí byl podle odborů 17 500 korun, průměrný plat v zemi byl o 300 korun vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám