Hlavní obsah

Gross: aféra kolem mého bytu je řízena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross se domnívá, že kauza kolem nákupu jeho bytu v Praze - Barrandově může souviset s mocenskými ekonomickými skupinami. Je přesvědčen, že kauzu někdo řídí. Konkrétní jména nebo instituce ovšem v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce neuvedl.

Foto: Květa Korbářová

Jarní slavnosti na Svojanově jsou příslibem dobré zábavy.

Článek

Pro svá tvrzení má Gross, jak uvedl, řadu indicií, ale žádné důkazy. Proto také nechtěl být konkrétní. "Vy si myslíte, že vláda, potažmo ministerský předseda je v pozici, kdy na něj nejsou vyvíjeny tlaky z různých politických a nebo možná ještě více ekonomických mocenských skupin?" zeptal se moderátora.

Gross nepředpokládá, že by kauza měla původ v ČSSD. "Určitě se to může někomu hodit, ale zas abychom věřil tomu, že to organizuje někdo uvnitř politické strany, to si nemyslím. To, že to může souviset s ekonomickým pozadím některých věcí, to je věc, která je samozřejmě daleko pravděpodobnější." Naznačil také, že někdo může mít zájem paralyzovat bezpečnostní složky a ochranu ekonomických zájmů země.

Manželce ručí stíhaná přítelkyně

Gross řekl, že někteří lidé obvolávají významné podnikatele a chtějí od nich informace o něm - třeba, zda mu s něčím pomohli. "Jsou podnikatelé nebo majitelé velkých firem, kteří mi to zavolají a jenom se diví, co se to v této republice děje," řekl. Volající lidé podle něj "mohou narazit na někoho, kdo bude mít důvod třeba premiéra v něčem skoupat".

Nové informace k této kauze Gross ve studiu neřekl, znovu zopakoval, že nevidí důvod pro svou rezignaci. Vyjádřil se i k nákupu nemovitosti firmou jeho ženy Šárky. Potvrdil, že společnicí Šárky Grossové v novém projektu je Libuše Barková, rodinná přítelkyně. Ta také ručí za úvěr, který si Šárka Grossová vzala v bance.

K faktu, že Barková je trestně stíhána pro pojistné podvody, premiér poznamenal: "V době, kdy ten úvěr byl poskytován a kdy paní Barková pomáhala manželce s ručením, trestně stíhána nebyla."

Ze studia ujel

Více informací k případu svého bytu neřekl ani novinářům, kteří na něj po skončení pořadu čekali před budovou ČT. Zhruba ve 13:15 opustil televizi vjezdem do garáží.

Mluvčí vlády Věra Dušková poté novinářům řekla, že Grossova policejní ochranka vyhodnotila situaci z bezpečnostního hlediska jako nestandardní. Proto podle ní Gross tak kvapně odjel a s novináři se nesetkal, jak je to po skončení debaty běžné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám