Hlavní obsah

Gorily v pražské zoo hlídá 60 lidí, Kamba a Kijivu budou každým dnem rodit

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku prosince panuje v Pavilónu goril v pražské zoo pohotovost. Kijivu, a především pětačtyřicetiletá Kamba pravděpodobně porodí do konce roku. Šedesát lidí, včetně lékařů, chovatelů, veterinářů a obsluhy kamer, je hlídá 24 hodin denně.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kijivu a mládě Kibury

Článek

Nejen že jsou obě budoucí maminky pod neustálým dohledem lidí, kteří dodržují od začátku měsíce přesný rozvrh, ale přímo v zázemí pavilónu byl vytvořen operační sál a další místnost vybavena inkubátorem a monitory, kam po porodu poputuje mládě.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kamba

„Připomíná to tady trochu polní nemocnici MASH. Z operačního sálu jsme přestěhovali věci do pavilónu, vše, co bude potřeba, je rozdělené tak, abychom to přesunuli do dvaceti minut dolů ze sálu, který běžně používáme. Nechali jsme vyrobit i jakousi kopii operačního stolu, který je lehčí a lze ho přesunovat. Máme tam připravené i operační světlo. Prostě vše, co budou potřebovat jak chirurgové, tak neonatologové, se kterými spolupracujeme. Transport by totiž pravděpodobně mohl Kambu ohrozit na životě,“ popsal opatření na dosud nevídané úrovni hlavní veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Starosti dělá hlavně Kamba

Budování provizorního sálu je nutné kvůli Kambě, o kterou mají chovatelé vážné obavy. Kromě vysokého věku má srdeční potíže a jediný porod, kterým doposavad prošla, skončil smutnou ztrátou.

Kambě pouštíme seriál Přátelé, protože ty má oblíbené, a prokládáme to záznamy ultrazvuku.
Vít Lukáš, kurátor chovu primátů

„Bylo to v roce 2007. Mládě šlo ven nohama napřed. Bohužel nepřežilo a já jsem právě na tomto operačním stole tehdy taktak zachránil život Kambě,“ sdělil Vodička.

„Samozřejmě doufáme, že to proběhne vše dobře, ale musíme být u ní skutečně připraveni i na to nejhorší. O Kijivu na druhou stranu strach nemáme. Je to zkušená matka a je naprosto v pořádku,“ doplnil.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Porodní a operační sál je připraven.

Kamba, jejíž březost překvapila i chovatele, protože se jí nečekaně v tomto věku vrátil cyklus a hned v ten okamžik ji Richard oplodnil, nyní denně s chovateli cvičí, aby podstoupila vyšetření ultrazvukem.

Brzy vyšetření ultrazvukem

„Na rozdíl od lidských pacientů nám gorily nic neřeknou a vyšetřit Kambu pod anestezií není možné, takže nyní s maketami trénujeme vyšetření ultrazvukem. Naučila se zavěsit rukama na mříž a my se speciálním otvorem ve spodní části mříže maketou ultrazvuku dotýkáme jejího břicha. Už si zvykla na dotek, nyní i na gel, takže v příštích dnech bychom to rádi provedli. Monitor ultrazvuku nám nyní simuluje notebook, na kterém Kambě pouštíme seriál Přátelé, protože ty má oblíbené, a prokládáme to záznamy ultrazvuku, aby si na ty obrázky zvykla,“ popsal chovatel a kurátor chovu primátů Vít Lukáš nácvik vyšetření.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Šedesát lidí, včetně lékařů, chovatelů, veterinářů a obsluhy kamer, gorily hlídá 24 hodin denně.

„Gorily jsou velmi chytré, takže si musí na všechny předměty zvyknout. Jakmile je tu něco nového, nebo někdo jiný, hned zbystří. U samotného vyšetření ale musí být i lidský lékař, kterého zřejmě schováme za dveře a bude sledovat snímky na monitoru,“ prozradil Vít úskalí, která musí chovatelé překonat.

Nikdo nedokáže odhadnout, zda dříve porodí Kamba, nebo Kijivu, ale podle chovatelů by měla přijít obě gorilí miminka na svět určitě do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám