Hlavní obsah

Golfovými holemi a klacky vítali litvínovští Romové aktivisty

LITVÍNOV

Policisté museli zasahovat v sobotu dopoledne na litvínovském sídlišti Jarov, kde se setkali aktivisté s místními Romy. Přibližně sedm desítek Romů se vyzbrojilo klacky, golfovými holemi či násadami od sekyry na příchod hlídky ze skupiny Dělnické strany (DS).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Členové monitorovacích hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany v Litvínově

Článek

Dvanáctičlenná skupina DS na místo byla vyslána kvůli údajné žádosti o pomoc místních občanů, které svým chováním prý obtěžují nepřizpůsobiví sousedé. Na příchod aktivistů Romové reagovali vulgárními nadávkami, pliváním či poléváním vodou.

Střetům zabránila policie s litvínovskými strážníky. Hlídky Dělnické strany sídliště opustily zhruba po hodině.

S jednáním Dělnické strany nesouhlasí vedení města, za přínosné jej nepovažuje ani předseda janovského osadního výboru. "Město musí zareagovat, situace se přiostřuje. Policie pořídila záznam, je třeba jej vyhodnotit a vyvodit patřičné důsledky. Minimálně půjde o přestupek, někteří aktéři se možná dočkají obvinění z trestného činu. Nelíbí se mi ani, jak byli obyvatelé sídliště vyzbrojeni," řekl litvínovský místostarosta Martin Klika (ČSSD), který situaci na místě monitoroval.

Policie zakázala DS vstup na sídliště

Velitel policistů podle litvínovského starosty Milana Šťovíčka (ODS) hlídkám Dělnické strany zakázal až do pondělní osmé hodiny ranní vstup do janovského sídliště. "Důvodem je zachování veřejného pořádku a ochrana zdraví a životů občanů," uvedl. Zákaz potvrdil místopředseda DS Petr Kotáb. "Zákaz budeme respektovat. Nicméně nemůžeme vyloučit, že se do janovského sídliště nechystají jiné skupiny z mnohem radikálnějších uskupení než jsme my," řekl.

Lidé z problémového panelového sídliště poukazují podle místopředsedy DS Jiřího Štěpánka na neutěšený stav v lokalitě. Stěžují si zejména na místní romskou komunitu, na rušení nočního klidu, ničení soukromého majetku a také napadání občanů Romy. Městská policie údajně nemá ani nadále zájem situaci řešit. S tím však Šťovíček nesouhlasí.

Snahu Dělnické strany chápe jako účelovou záležitost. Napadání města za to, že v Janově prý nic nedělá, je podle něj populistické gesto směřované do období před krajskými volbami, v nichž DS kandiduje. "Město se situaci v sídlišti systematicky věnuje, pracuje na integrovaném plánu rozvoje lokality a zřídilo zde i služebnu strážníků," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám