Hlavní obsah

Gates přilákal do Prahy desítky evropských politiků

– PRAHA

V pražském hotelu Hilton v úterý začne prestižní setkání vládních představitelů evropských zemí a zástupců významných firem z oboru informačních technologií Government Leaders Forum 2005. Fórum, které pořádá americký počítačový gigant Microsoft, oficiálně zahájí premiér České republiky Stanislav Gross.

Foto: archiv nemocnice

V Podhorské nemocnici v Bruntále bylo do projektu zařazeno WC pro zdravotně postižené ve vstupní hale nemocnice.

Článek

Na konferenci, zaměřené na takzvaný e-government (elektronickou správu), vystoupí prezident České republiky Václav Klaus, komisařka Evropské unie Viviane Redingová, bývalý komisař Evropské unie Christopher Patten a bývalý švédský premiér Carl Bild.

Jeden z hlavních projevů ve středu přednese William H. Gates III., zakladatel, předseda představenstva a hlavní softwarový architekt společnosti Microsoft. Gates bude při své jednodenní návštěvě Prahy ve středu jednat s prezidentem Klausem a premiérem Grossem v jejich úřadech. Letošního pražského Government Leaders Fora (GLF) se zúčastní na pět set delegátů z 41 zemí Evropy.

"Účastníci budou diskutovat především o vlivu informačních technologií na konkurenceschopnost, ekonomický růst, veřejnou správu a o přínosech informační společnosti všem sociálním skupinám," sdělil viceprezident společnosti Microsoft pro Evropu, Střední východ a Afriku Jan Mühlfeit.

Akce se vedle vládních představitelů a zástupců partnerských počítačových firem zúčastní i analytické společnosti jako IDC, Gartner či Forrester Research, akademické obce (Harvard University), zástupci nadnárodních organizací včetně OSN nebo Světové banky a nestátní neziskové organizace.

GLF je významnou mezinárodní akcí

Government Leaders Forum je významná mezinárodní akce, na které se v průběhu několika dní setkají zástupci světových vlád a průmyslu informačních technologií. Tématem fóra je výměna názorů na znalostní společnost, možnosti zapojení všech občanů, roli informačních technologií ve službách státu a vzdělávacích institucí. Minulá setkání zdůrazňovala provázanost informační společnosti s hospodářským rozvojem a vytvářením nových pracovních míst.

Tradičním místem pro pořádání fóra je americký Seattle. Teprve v září 2003 se konalo první setkání v Evropě, v Římě, a to pod záštitou italského premiéra Silvia Berlusconiho. Fóra se zúčastnilo celkem tři sta delegátů ze 46 zemí Evropy. Hlavními diskusními tématy byly e-government, vzdělávání, ekonomický rozvoj a elektronické obchodování.

Loňské GLF se konalo v Seattlu a zabývalo se inovací, znalostní ekonomikou, socioekonomickým rozvojem, veřejnou správou a vzděláváním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám