Hlavní obsah

Fotopasti potvrdily usazení vlků na Liberecku

Právo, Michael Polák

Na Frýdlantsku a v Jizerských horách vznikla dvě nová vlčí teritoria. Vlci tu byli nejen spatřeni, ale díky snímkům z fotopastí mají ochránci přírody také důkazy, že se tu usadili a rozmnožují se. Informace zveřejnilo Hnutí Duha, které v těchto oblastech vysílá do terénu takzvané Vlčí hlídky, jež sbírají důkazy o pohybu vlků.

Foto: Hnutí Duha

Vlk zachycený fotopastí v letošním roce na Frýdlantsku.

Článek

„Na Frýdlantsku a v Jizerských horách jsme vlčí stopy či trus nacházeli už od roku 2018. V loňském a letošním roce se tyto důkazy podařilo doplnit a potvrdit i jasnými záběry vlků z fotopastí a opakovanými nálezy stop,“ řekl Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí Duha.

Po stopách šumavské vlčice: Vědcům se podařilo připnout jí telemetrický obojek

Domácí

Ze získaných informací podle něj vyplývá, že se na Frýdlantsku pohybuje minimálně vlčí pár a v Jizerských horách jedna smečka. Obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují jak na území Česka, tak do sousedního Polska, kde je vlk celoročně přísně chráněný stejně jako u nás. „Výskyt vlků v těchto oblastech potvrzuje trend přirozeného šíření vlků ze sousedních zemí,“ dodal Kutal.

Vlčici nalezenou na Českolipsku někdo zastřelil

Krimi

Připustil také, že příchod vlků do nových oblastí může být doprovázen útoky na hospodářská zvířata, která jsou díky potlačeným instinktům jednoduchou kořistí. „Chovatelé z podhůří Jizerských hor i z Frýdlantského výběžku by proto měli dbát na účinné zabezpečení svých stád,“ upozornil Kutal.

Doplnil, že Hnutí Duha nabízí chovatelům jak poradenství, tak možnost kompletního vypracování projektu pro získání dotace z operačního programu Životní prostředí. „Na dva projekty z Frýdlantska již ministerstvo životního prostředí dotaci schválilo,“ doplnil Miroslav Kutal.

Foto: Hnutí Duha

Během sledování stop vlčí smečky v Jizerských horách byl nalezen i kadáver lišky zabité vlky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám