Hlavní obsah

Fotopast v Beskydech pořídila první snímky rysa s kořistí

ČTK, Pavel Karban
Beskydy

Unikátní úlovek se nedávno podařil ochráncům přírody z Hnutí Duha v Beskydech. Pomocí takzvané fotopasti se jim mezi Bílým Křížem a Visalajemi podařilo zachytit rysa požírajícího srnce.

Článek

Členové Hnutí Duha monitorují beskydské rysy pomocí automatických kamer druhým rokem. Díky jedné z nich zachytili pouhých 40 metrů od jedné z nejfrekventovanějších turistických tras v Beskydech jedinečný snímek.

Nejprve se jednalo o foto rysa se strženým srncem a v následujících dnech se díky fotopasti podařilo získat sérii snímků rysa s kořistí. „Podobnou v Česku pořídili zatím jen na Šumavě,“ upozornil terénní zoolog z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Ukazuje se, že i plaché šelmy se dokáží přizpůsobit životu v kulturní krajině, ale i tam žijí velmi skrytě.
Miroslav Kutal

Právě on první snímek objevil. „Fotky dokumentují typické potravní chování rysa. Stejně jako na jihu Čech se nyní i v Beskydech potvrdilo, že rys se k úlovku vrací několik dnů až do úplného sežrání svaloviny. Neloví tedy pro zábavu, ale velmi efektivně využívá svou kořist,“ popsal.

Podle Kutala je ale zajímavé zjištění, že rys srnce zanechala pak i požíral tak blízko turisticky frekventované oblasti.

„Ukazuje se, že i plaché šelmy se dokáží přizpůsobit životu v kulturní krajině, ale i tam žijí velmi skrytě. Zároveň to neznamená, že by se lidé museli šelem obávat, rys ani vlk na člověka neútočí. Rys se snažil lidem naopak vyhnout a ke kořisti chodil v době, kdy se v horách pohybuje minimum lidí. Přes den odpočíval v několik kilometrů vzdáleném houští,“ vysvětlil.

Početnost beskydsko-kysucké rysí populace v současné době odborníci odhadují na 10 až 15 zvířat, v celé České republice se celkový počet těchto chráněných šelem odhaduje na méně než 100.

Reklama

Výběr článků

Načítám