Hlavní obsah

Fotopast potvrdila výskyt vydry v Českém Švýcarsku

Právo, ape

Pomocí takzvané fotopasti se pracovníkům Správy Národního parku České Švýcarsko podařilo pořídit zajímavé snímky vydry říční na břehu říčky Křinice. Jedná se o první detailní záběry této šelmy, které se v Českém Švýcarsku podařilo nasnímat.

Článek

O výskytu vydry říční v Českém Švýcarsku nebylo na rozdíl například od výskytu rysa pochyb, a to zejména díky dostatečně průkazným nepřímým stopám. Pobyt vydry byl potvrzen výzkumem i náhodnými pozorováními.

“Z důvodu pronásledování člověkem i následkem znečištění vod v minulosti je dnes vydra říční v České republice kriticky ohroženým druhem,” říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko s tím, že k vyhubení vyder nedošlo především díky radikální změně přístupu člověka k přírodě. „Zlepšila se čistota vod a vydry jsou důsledně chráněny,” dodal.

Vydra říční byla v minulosti pronásledována jako škůdce rybích chovů i pro svou hustou kožešinu. „Tento starosvětský pohled současná společnost ku prospěchu vyder i zdravého přírodního prostředí pro člověka již opustila,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

Přispívají k tomu i zákonné úpravy o náhradách škod, které vydry způsobí v rybích chovech. Vydra patří k trvalým obyvatelům Českého Švýcarska. Při mapování v roce 2009 byl zaznamenán na základě nepřímých stop výskyt nejméně čtyř vyder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám