Hlavní obsah

Foldyna chce být místopředsedou ČSSD, sází na tvrdší rétoriku

Chomutov

Poslanec Jaroslav Foldyna se chce stát místopředsedou ČSSD. Nominaci mu v sobotu na krajském sjezdu v Chomutově schválili spolustraníci. Foldyna v rozhovoru pro ČTK řekl, že chce "dělat politiku pro lidi z paneláků". Podle něj by měla ČSSD sestavit menšinovou vládu opřenou třeba i o komunisty a začít se chovat ještě levicověji. Navrhuje zdanit vyplácené dividendy, víc regulovat ceny energií a pomáhat zanedbaným regionům.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Dvaapadesátiletý Foldyna pracoval jako lodník na Labi, v 90. letech přes práci u městské policie a podnikání zamířil do politiky. V roce 2008 vedl kandidátku ČSSD, v krajských volbách získala přes 32 procent hlasů, ale žádná vysoká funkce na něj nezbyla. O dva roky později se stal poslancem. S kandidaturou na místopředsedu strany v minulosti jednou neuspěl.

"Rád bych ČSSD 'zficovatěl', aby se tu mohlo odehrát něco jako na Slovensku," prohlásil Foldyna. Odkazuje tím na slovenského premiéra Roberta Fica, jehož strana SMER-SD vyhrála v březnu 2012 předčasné volby s více než 44 procenty hlasů. Foldyna si představuje, že levicovější politika by ČSSD mohla dovést k podobnému zisku. V jiné části rozhovoru ji Foldyna popsal jako "politiku pro lidi z paneláku."

Do vlády ještě před volbami

Podle Foldyny by ČSSD měla ještě před koncem volebního období převzít iniciativu. "Upřednostnil bych menšinovou vládu ČSSD, podporovanou každým, kdo je ochoten ji podporovat. I komunisty," řekl. Nepochybuje, že příští volby do sněmovny ČSSD vyhraje.

"Když budeme u vlády, mělo by se zastavit zdražování energií, k tomu není důvod," řekl Foldyna. Inspiraci našel i v Německu - chce zdanit dividendy, vyplácené ze zisku firem. Tvrdí, že z Česka na nich uniká ročně nezdaněných 230 až 240 miliard korun.

Do celostátního programu ČSSD chce prosadit i věci, které pomohou regionům. "Utíká nám odsud inteligence a neudržíme ji jinak než penězi. Chceme vytvořit stabilizační fond, z nějž by se to financovalo," řekl. Na domovský severozápad Čech chce poslat i zhruba miliardu korun, která se ročně vybere na takzvané "uhlíkové dani" z emisí. Kraj si to podle něj zaslouží, protože je tam soustředěna většina tepelných elektráren.

Nového předsedu a místopředsedy si bude ČSSD volit na sjezdu v Ostravě, který se koná 14. a 15. března. Kromě Foldyny podporují ústečtí sociální demokraté na funkce místopředsedů i Michala Haška, Marii Benešovou a Zdeňka Škromacha.

Reklama

Výběr článků

Načítám