Hlavní obsah

Florián a permoníci

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za normálních okolností bývá pyroman a hasič v jedné osobě hrdinou zastrčených soudniček. V Česku dnešních dnů je to však hrdina politického zpravodajství. Miloš Zeman se totiž chystá jako svatý Floriánek uhasit požár v ČSSD, který na jeho pokyn založili jeho věrní permoníci z řad poslanců sociální demokracie.

Článek

Zablokovali volbu nového prezidenta republiky a vytvořili tím podmínku po Zemanův sice nejistý, avšak možný triumf ve druhé prezidentské volbě.

Podraz vůči vlastní straně je to nepochybně, avšak překvapivého na tom není nic. Miloš "Florián" Zeman s tím nedělal žádné štráchy a otevřeně dával najevo, že i minimální stranická disciplina je pro něj tolik, co nic.

Když třeba předseda ČSSD Vladimír Špidla v čase senátních voleb řekl, že hlavním protivníkem socialistů je ODS, Florián s gustem televizi řekl, že volil kandidáta právě této strany. A zatímco důvěřivé novináře krmil virtuálními předstvami o sobě jako o "dědkovi s klestím", rozjeli Zemanovi emisaři masivní kampaň za jeho návrat do vrcholné politiky via Hrad. "Přece nezradím kamaráda," odpověděl jeden z nich na otázku, koho bude za prezidenta volit. Jako by prezidentská volba byla nějaký kamarádšoft. Nebyla. Jen hanba to byla, místy přecházející v politickou trapnost. Florián si to tak přál.

Postoj Miloše Zemana k vlastní straně připomíná Tarase Bulbu. "Já jsem tě zplodil a já tě zabiju," řekl hrdina Gogolovy povídky svém synovi. ČSSD samozřejmě není "zabitá", jen rozvrácená, nejednotná, králíků pro legraci. V době, kdy mohla oprávněně počítat s dlouholetým vládnutím, neboť změna ve vedení ODS stranu tradičního protivníka ČSSD oslabila a ještě oslabovat bude.

Podíl Vladimíra Špidly na neradostném stavu ČSSD zamlčovat nelze. S ním sice přišel do politiky nový styl, totiž slušnost a vychovanost. Avšak i ten nejslušnější šéf partaje musí mít alespoň v zásuvce obrněnou rukavici, kterou si v případě potřeby natáhne. To Špidla nedokázal a stane se možná první obětí lidí neslušných.

S tím úzce souvisí i další důsledek zmrhané prezidentské volby: neúcta k voličům ČSSD. Nemálo jich volilo stranu Zaorálka, Špidly, Rychetského, Sobotky, ano i Grosse a dalších. Minulou středu zjistili, že je to především strana Lachnita, Schlinga, Škromacha, Rusnoka a dalších Floriánových permoníků. Ti sní svůj mohutný sen o bezpečí svých koryt politických i jiných. Miloš Zeman jim to bezpečí čtyři roky zajišťoval. A proto Zeman na Hrad! Do Lidového domu už odtud daleko není.

Reklama

Výběr článků

Načítám