Hlavní obsah

Fischer se Zemanem si v televizi vyčetli sponzory a spolupracovníky

Novinky, jov, rei
Aktualizováno

V dalším televizním duelu se v úterý sešla dvojice kandidátů na prezidenta, kteří dlouhodobě v průzkumech vedou. Tentokrát debatu mezi expremiéry Janem Fischerem a Milošem Zemanem hostila televize Nova. Převládaly otázky ohledně pozadí kampaně kandidátů. Ti si nic nedarovali a vzájemně se osočovali.

Fischer se Zemanem si vzájemně vyčetli své spolupracovníkyVideo: TV Nova

 
Článek

Jako první dorazil na Novu před natáčením Zeman. Vyžádal si popelník a pochvaloval si, že jsou mezi občerstvením připraveny řízečky. Následně přijel Fischer, oba prezidentští kandidáti si podali ruce. Pak přišla na řadu práce maskérů a samotné živé vysílání.

Jak se Fischer se Zemanem připravovali na debatní duelVideo: Novinky

V úvodu se oba kandidáti vyjádřili k aktuálnímu projevu prezidenta Václava Klause o tom, že kampaň proti amnestii je útokem proti jeho osobě. Klaus to přirovnal k tzv. sarajevskému atentátu. [celá zpráva]

„Odvolávat se na sarajevský atentát považuji za stejnou chybu jako amnestii,“ prohlásil Fischer, který vyslovil souhlas s návrhem šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby vláda odškodnila lidi, kterých se dotkne negativně amnestie. „Asi už nic jiného nezbývá,“ řekl s tím, že je zvědav, kolik bude kabinet moci vyčlenit peněz.

Podobně hovořil Zeman. „Ztotožňovat to s tzv. sarajevským atentátem už vzhledem k termínu prezidentských voleb mi připadá nepatřičné,“ prohlásil. Soudí ale, že nemá cenu vést útok na prezidenta, vzhledem k tomu, že mu už v březnu vyprší mandát. Zeman je přesvědčen, že stát má povinnost odškodnit ty, kteří byli poškozeni. „Samozřejmě, že ano, protože jakákoliv chyba státu se má napravit,“ je přesvědčen.

Co si Zeman a Fischer myslí o nevěře a bití žen a dětíVideo: TV Nova

Vzájemně si vyčítali sponzory i spolupracovníky

Zeman následně vyčetl Fischerovi spolupráci s bývalým vedoucím úřadu vlády Janem Novákem a mediálním magnátem Jaromírem Soukupem. Poukázal, že financoval Věci veřejné. Nejvíce ale Fischerovi vytknul sponzora miliardáře Tomáše Chrenka. Podle Zemana přispěl k "zázračnému zbohatnutí Stanislava Grosse".

Fischer pak odmítl, že je nemravné přijmout slevu na reklamní plochy od státního podniku Česká pošta. „Jestli myslíte, že jsem okradl český stát, tak jste na omylu,“ prohlásil Fischer na dotaz moderátorky Markéty Fialové. Když se pak ptala na financování, omylem oslovila Zemana „pane Fischere“. „Neříkejte mi pane Fischere,“ ohradil se prezidentský kandidát.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Kandidáti na prezidenta Jan Fischer (vlevo) a Miloš Zeman vystoupili v debatním speciálu TV Nova Cesta na Hrad.

Fischer ale nezůstal v otázce personálních a sponzorských vztahů nic dlužen. Připomněl Zemanovu blízkost k lobbistovi Miroslavu Šloufovi či bývalému československému armádnímu důstojníkovi Zdeňku Zbytkovi a zmínil také sponzorský dar od jednatele ruské firmy Lukoil Martina Nejedlého. Zeman kontroval poukazem na to, že Šloufa ani Zbytka by si na Hrad nevzal.

Aktuální témata jen krátce

Agresivní způsob vedení debaty podporovaný moderátorkou Fialovou, která aktérům často skákala do řeči, měl i krátkou vsuvku s dotazy jako: "Byl jste někdy na nudistické pláži?" nebo "Řídil jste pod vlivem alkoholu?". Dotázaní odpovídali podle očekávání jednotvárně: "Ne". Výjimku udělal Zeman po dotazu, zda byl někdy své ženě nevěrný. "Své první ano," přiznal a rychle dodal: "Své druhé (současné - pozn. red.) nikoliv".

Až v závěru se znovu dostalo na aktuální témata - církevní restituce a důchodovou reformu. Zeman se obořil na Fischera, že obojí podpořil. Fischer se bránil tvrzením, že ani jedno by v podobě přijaté vládou Petra Nečase nepřijal, ale vetoval.

Plat by si snížili oba

S úplným závěrem přišel i dotaz od diváka, zda by si Fischer se Zemanem byli ochotni snížit plat, pokud by to bylo možné. "Ano, slíbil jsem, že si plat o dvacet procent snížím," řekl Fischer.

Zeman poukázal na to, že zákon o platech ústavních činitelů nedovoluje, aby si prezident sám snížil plat. "Ale já jsem se zavázal, že 30 procent mého platu půjde na tzv. prezidentský fond, z něhož se bude splácet státní dluh," uvedl a doplnil, že si je samozřejmě vědom, že je to jen zlomek, jímž může přispět.

Podle návštěvníků serveru tn.cz vyhrál debatu v poměru 65 ku 35 Zeman.

Anketa

Kdo byl podle vás vítězem prezidentského duelu na Nově?
Jan Fischer
15,9 %
Miloš Zeman
84,1 %
Celkem hlasovalo 23236 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám