Hlavní obsah

Fischer otevřel "prezidentskou" kancelář, chce slyšet názory voličů

Novinky, Jiří Ovčáček

Jan Fischer v sobotu na pražském Žižkově otevřel "prezidentskou" kancelář, kde mohou lidé tohoto uchazeče o Hrad kontaktovat. Expremiéra podpořili například bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor, předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová či mecenáška Národního divadla Dadja Altenburg-Kohl.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer ve své kanceláři.

Článek

Fischer označil svou kancelář po sociální síti a webových stránkách za třetí prostředek, jak komunikovat s občany. Zároveň zdůraznil, že otevřením nových prostor nezahajuje prezidentskou kampaň. Kancelář chce využít k tomu, aby se od lidí dozvěděl, jak vidí budoucí hlavu státu.

Expremiér také zdůraznil, že výběr pražského Žižkova nebyl náhodný. Nedaleko se narodila jeho manželka Dana, vystudoval zde Vysokou školu ekonomickou. "Mně je tady na Žižkově dobře," poznamenal Fischer.

Fischer dá na kampaň až 30 miliónů

Pokud jde o finanční náklady, bývalý premiér uvedl, že vše bude zveřejňováno na jeho  webových stránkách. Podotkl, že nebude přijímat sponzorské příspěvky od politických stran, od státu a polostátních firem. Na kampaň chce věnovat až 30 miliónů korun, tedy o 20 miliónů méně, než je limit pro obě kola přímé volby.

Uchazeč o Hrad se vyjádřil i k současné politické situaci. Poznamenal, že vnímá velkou nedůvěru veřejnosti. Na druhou stranu varoval před prohlubováním špatné nálady ve společnosti. "Nebudu nikdy tím, kdo bude prohlubovat pesimismus," řekl Fischer.

Slavnostního otevření kanceláře se zúčastnili i Fischerovi spolupracovníci, bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák či Sabina Tančevová, někdejší tajemnice zesnulého prezidenta Václava Havla.

Podporu svou účastí vyjádřil i bývalý šéf vojenské rozvědky Šándor a předsedkyně Konfederace politických vězňů Kavalírová. Nechyběla Fischerova manželka Dana. Mezi podporovateli je také bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel, kterého do Fischerovy vlády nominovala ODS.

Sponzorem kanceláře je také mecenáška Národního divadla (ND) Dadja Altenburg-Kohl, která ze svých prostředků uhradila například restauraci Hynaisovy opony ND či zaplatila Havlovu bustu, která je umístěna ve foyer hlavního stánku české kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám