Hlavní obsah

Fischer: Některým politikům vadím, jsem pro ně jiný živočišný druh

Právo, Jan Martinek, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Jan Fischer v rozhovoru pro Právo řekl, že ho těší podpora široké veřejnosti. Vyjádřil se také ke středečnímu odvolání Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Fischer

Článek

Pane bývalý předsedo vlády, jaký je váš pohled na současné dění kolem odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila?

Premiér učinil to, co mu podle Ústavy přísluší, tam nebyl žádný mimoústavní krok nebo pohyb. O motivech a důvodech nechci nějak hluboce spekulovat. Bylo by asi dobré, aby premiér důvody důkladně a přesvědčivě vysvětlil a tím zabránil jakýmkoliv spekulacím.

Zde je významná ústavní a politická role prezidenta republiky. V případě výkonu prezidentského úřadu bych se určitě zachoval vždy tak, že důvod bych si nechal velmi důkladně popsat, vysvětlit. A vždy bych žádal, aby při podání návrhu na odvolání přišel premiér s novým jménem tak, abych si ho mohl důkladně promyslet a jednat s ním o tom.

Jinými slovy řečeno, i podle vás jednal prezident Václav Klaus překvapivě rychle s odvoláním ministra Pospíšila.

Prezident Klaus se rozhodl velmi rychle. Nechci ho ani mentorovat, ani mu v něčem radit. Nemá smysl posílat na Hrad hraběcí rady. Jen říkám, co bych v tomto případě dělal já.

Říkáte, že by to měl pan premiér přesvědčivě vysvětlit. Znamená to, že vás nepřesvědčil?

Neříkám, že mě nepřesvědčil. Nejsem do toho případu zase tak dalece zasvěcen. Sám bych uvítal přesvědčivější důvody, abych minimálně pochopil to rozhodnutí, na které má samozřejmě ústavně právo.

Co si myslíte o případném jmenování Lenky Bradáčové do funkce pražské vrchní státní zástupkyně?

Myslím, že poslední, čeho by se měl jakýkoliv prezidentský kandidát dopouštět, je to, aby vyslovoval svoje představy o kandidátech na takové pozice, jako je obsazení státního zastupitelství. Čili nepřicházím k tomu s žádným komentářem.

Obraťme list k prezidentské volbě. Miloš Zeman vás označil za ideálního pravicového kandidáta. Cítíte se tak?

Je zajímavé, že Miloš Zeman mě vidí takto. Nebudu říkat, jak já koho vidím, budu se toho snažit velmi důsledně vyvarovat. Předně si myslím, že štěpení na pravici a levici je příběh standardních parlamentních voleb. Nevidím se jako pravicový kandidát, vidím se jako osoba, která přichází s potřebou změny. Volba prezidenta republiky, ať se nám ten pohled snaží politici, někteří kandidáti, vnucovat, ta nebude o dělení mezi pravici a levici. Prezidentský úřad o tom totiž není. Je o politické kultuře, o hodnotách a Ústavě a ústavnosti.

Miloš Zeman už má sesbíráno 50 tisíc podpisů, vy teprve začínáte. Není to pozdě?

To je zajímavé, jednou jsem začal příliš brzo s kampaní, pak zase s podpisy pozdě. Myslím si, že jsem nezačal s kampaní příliš brzo ani s podpisy příliš pozdě. Na sesbírání podpisů je nějaká lhůta, jsem si jistý, že se do ní vejdu.

Nevidím to jako soutěž. Byl bych rád, aby se debata vedla o hodnotách, způsobu vykonávání funkce, o obsahu. Mám samozřejmě plán, jak sbírat podpisy, jakým způsobem, v jakém čase. Netrápí mě a neznervózňuje, že už je má někdo v tašce.

Zatím v průzkumech veřejného mínění výrazně vedete. Překvapuje vás to?

Jsem rád, že tomu tak je. Jsem rád, že se mi dostává podpory široké veřejnosti. A opravdu odprava doleva. Mám samozřejmě k dispozici podrobnější průzkumy a analýzy. Není to jen podpora pravicového nebo jen levicového elektorátu, ale je to z obou stran. Je to výrazem vůle občanů svěřit výkon prezidentské funkce opravdu nestranickému kandidátovi nespojenému s žádnou stranou, stranickou ideologií a politikou, se zárukou, že to bude člověk, který nebude prodlouženou rukou nějaké strany a možná za ní nějaké ekonomické, lobbistické struktury. To je také důvod podpory.

Udělám vše, abych o ni nepřišel. Jiní budou dělat vše, abych o ni přišel. Vím, že některým politikům a možná některým lobbistickým a ekonomickým zájmovým skupinám vadím. Vadím jim svým ustrojením, mluvím jinou řečí. Během vládního působení jsem několikrát ukázal, že si dokážu držet politiky a zájmové skupiny hodně daleko od sebe. Jsem pro ně trochu jiný živočišný druh. Rád bych svoji kampaň vedl jako zásadně nestranický a nezávislý kandidát.

Celý rozhovor čtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám