Hlavní obsah

Fischer je muž na svém místě, tvrdí jeho podporovatelé z voleb. Ani teď ho neodepsali

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani poté, co se objevily pochybnosti o náhlém uhrazení dluhů Jana Fischera, jej jeho podporovatelé z prezidentských voleb neodepsali. Naopak si někteří myslí, že je jako nový ministr financí mužem na svém místě, který může zemi pomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

Myslí si to například bývalý předseda Fischerova volebního výboru kardiolog Jan Pirk. „Vzhledem k tomu, že působil (Fischer) v Evropské bance pro obnovu a rozvoj jako její viceprezident, tak si myslím, že může být prospěšný ve funkci ministra financí,“ řekl Novinkám Pirk. Podle něj by mohl Fischer například zužitkovat své staré kontakty při získávání evropských dotací.

„Můj postoj k panu Fischerovi se vůbec nezměnil, protože jsem skutečně na jeho kampani neviděl nic netransparentního. Naopak jsem se snažil nenápadně naznačit, že i u jiných kandidátů mohly být pochyby,“ poukázal Pirk na páteční zprávu Hospodářských novin o tom, že někteří sponzoři Miloše Zemana údajně kryli skutečné dárce peněz. „To jsem věděl už při debatě v televizi, kde jsem na ty nesrovnalosti upozornil,“ dodal Pirk.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer a profesor Jan Pirk představují nasbírané podpisy od občanů do volební kampaně.

Fischerovo vysvětlení náhlého splacení několikamiliónového dluhu, kdy mu peníze dorazily na účet krátce poté, co si jej Jiří Rusnok vybral za ministra financí, považuje za dostatečné. „Pan Fischer to vysvětlil na vládě a pro mě je to uzavřená kapitola,“ uvedl Pirk a podotkl, že své působení ve volební kampani považuje za nezaplatitelnou životní zkušenost.

Člověk nemá druhého podporovat, jen když je na vrcholu

Názor na Fischera nezměnil ani další jeho podporovatel, předseda Sdružení romských občanů v Lysé nad Labem Milan Horvát. „Když člověk někoho podporuje, tak ho bude podporovat, i když je v krizi. Ne jen v době, kdy je na vrcholu,“ shrnul.

Podobně jako Pirk se domnívá, že své zkušenosti z Evropské banky pro obnovu a rozvoj může Fischer ve vládě zužitkovat. „Je schopný, jen mu dát prostor a důvěru,“ řekl Novinkám. „Pan Fischer je na svém místě a nebojím se říct, že to zvládne,“ dodal.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan a Eva Přeučilovi

Naopak divadelní publicista a ředitel divadla Ungelt Milan Hein je kolem jeho vládního angažmá zdrženlivější. Fischera si váží jako odborníka, už dřív se však podle něj ukázalo, že by se od politiky měl držet dál.

„Jan Fischer je mým dlouholetým kamarádem a na tom se nic nemění. Sdělil jsem mu, že považuji za chybu, že se vrátil na politické kolbiště. Dle mého se už v čase jeho kandidování na post prezidenta ukázalo, že na život v politice nemá náturu. Měl by se držet svého kopyta, je odborník, mezi "politiky" snad nejvzdělanější muž, ale v tom výbava politika nespočívá, chybí mu vlastnosti, bez kterých se vysoká politika dělat nedá,“ napsal Novinkám.

Už nikdy nikoho podporovat nebudu.
Jan Přeučil

Za Fischerem nadále stojí i herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. „Neměním vztah k lidem podle aktuálních žebříčků oblíbenosti a už vůbec ne podle rasy a barvy pleti,“ řekl Novinkám.

Foto: Petr Horník, Právo

Křtu knihy Jana Fischera (uprostřed) se zúčastnil i herec Jan Hrušínský (vlevo) nebo také eurokomisař a bývalý ministr pro evropské záležitosti Fischerovy vlády Štefan Füle.

„Vzhledem k tomu, že se Jan Fischer účelově stal jediným člověkem v České republice, kterému je veřejně vyčítán komunismus, při něm stojím i dnes. Jeho dluh z prezidentských voleb vznikl tím, že někdo jiný nedodržel slovo a nezaplatil. Pan Fischer nebyl nejzadluženějším českým politikem ve vysoké funkci. Před nedávnem byl v Londýně váženým víceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj a nikdo si nestěžoval,“ dodal.

Spíše špatné zkušenosti z volebního angažmá popsal Novinkám herec Jan Přeučil. „Zdiskreditovaný se necítím, ale už nikdy nebudu nikoho podporovat, je to tak trochu o něčem jiném, než je to, čemu se věnuji celý život. A to bavit lidi. I když...,“ napsal Novinkám.

„Pro mne záležitost skončila s prvním kolem prezidentských voleb a už se k tomu nechci vyjadřovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám