Hlavní obsah

Firma zatím odškodné obětem nehody u Nažidel platit nebude

Právo, pab, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Sokolovská společnost LSK, která podle úterního rozhodnutí plzeňského soudu musí společně s cestovní kanceláří Vlna finančně odškodnit příbuzné obětí loňské tragické nehody autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku, zatím platit nebude. Soud rozhodl, že obě firmy musí jedné z rodin zaplatit 2,8 miliónu korun jako satisfakci za porušení osobnostních práv.

Foto: Marek Novák

Pohled na Kampu těsně po rozsvěcení stromku.

Článek

U soudu uspěli manželé Pudilovi z Karlových Varů, kteří přišli o čtyři členy rodiny včetně dvou dětí. Při nehodě tehdy zahynulo celkem 19 lidí a 34 bylo zraněno. Sokolovská společnost LSK, která na cestu do Alp poskytla autobus, musí Petře a Josefu Pudilovým zaplatit dva milióny korun. Zbývajících 800 tisíc jim má dát Cestovní kancelář Vlna, která pobyt v Rakousku organizovala.

"Soud nás učinil odpovědnými za náhodu, kterou jsme nebyli schopni ovlivnit. Platit by měl ten, kdo je viníkem nehody," reagoval zástupce LSK Milan Juršták. Podle něho firma zatím odškodné platit nebude. "Až budeme mít v ruce písemné vyhotovení rozsudku, pak zvážíme, zda se odvoláme . Pokud bychom spor definitivně prohráli, placení se nebudeme vyhýbat . Bude záležet na naší momentální finanční situaci," dodal Juršták. Zástupce cestovní kanceláře Vlna se nemohl k rozhodnutí soudu vyjádřit, protože je v zahraničí.

Soudkyně: Částka je přiměřená

Podle samosoudkyně Vlasty Formánkové tragická nehoda přetrhala u Pudilů rodinné pouto. "Jejich život už nikdy nebude takový jako předtím. Přiznání nemajetkové újmy nebylo náhradou škody za zmařené lidské životy ale určitou satisfakcí za porušení osobnostních práv," uvedla Formánková. Podle ní výše finanční satisfakce, kterou žalující strana sama navrhla, byla s ohledem na prokázané skutečnosti přiměřená.

"Ekonomický postih je jediný prostředek, jak postihnout firmu a dohnat ji k odpovědnosti," vysvětlil Josef Pudil, proč se rozhodl s manželkou žádat u soudu finanční náhradu. "Chceme, aby ti, kteří jsou zodpovědní za smrt našich dvou dětí a matky a sestry mé ženy, posílili odpovědnost," konstatoval. "Cestovní kancelář Vlna za to, že si vybrala špatného přepravce a LSK Autobusy Sokolov za to, že si vybrala špatného dopravce," dodal s tím, že po tomto rozhodnutí se na soud obrátí i další pozůstalí obětí  nehody od Nažidel.

"Výši odškodného jsme konzultovali s advokátem. Nejdříve jsme navrhovali nižší částky, ale pak se nám do rukou dostali některá minulá rozhodnutí Nejvyššího soudu v jiných podobných případech, takže jsme výši odškodného v souladu s nimi navýšili," vysvětlil Pudil, podle jakého klíče navrhovali výši odškodného.

Že dostanou peníze, nevěří

Pudilovi ale příliš nevěří, že skutečně vysouzené peníze dostanou. "Příliš tomu nevěřím," uvedl. "Větší šance vidím u cestovní kanceláře Vlna, kde je podnikatelem fyzická osoba," dodal. "Určitě stojí za to obě společnosti zažalovat a i kdyby jsme žádné peníze nevysoudili, tak je alespoň soudy potrápíme," poznamenal Pudil. "Samozřejmě jsme s manželkou o využití peněz uvažovali, ale dokud je nemáme v ruce, tak je nebudeme rozdělovat. Rozhodně si ale za ně nechceme koupit auto," uvedl Pudil, který se raduje s dcery Terezie, která se jim před sedmi týdny narodila.

Řidiče autobusu Pavla Krbce již českokrumlovský soud poslal na osm let do vězení, Krbec se ale proti rozsudku odvolal. Podle soudních znalců jel rychlostí 118 kilometrů v hodině, tedy nepřiměřeně rychle. Přitížila mu i skutečnost, že jeho profesní osvědčení řidiče bylo paděláno.

Reklama

Výběr článků

Načítám