Hlavní obsah

Firma kupuje novou linku na výrobu roušek

Právo, Ludmila Žlábková

Firma Batist Medical z Červeného Kostelce měsíčně vyrobí milion kusů ústních roušek, přesto v těchto dnech její stávající kapacity nestačí poptávce. Ta doteď přicházela zejména z Číny, nově roušky z Česka poptávají i evropské země a také čeští zákazníci. Firma proto do deseti dnů instaluje zcela novou výrobní linku, která navýší měsíční kapacitu o 400 tisíc kusů.

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Mertlík, generální ředitel a majitel společnosti Batist Medical.

Článek

Na nové lince bude navíc vyráběn nový typ ústenky, kterou firma nyní vyvíjí. „Bude násobně účinnější při zachycování virů a bakterií do velikosti 12 mikronů, což jsou částice velikosti viru. Bakterie jsou větší,“ prozradil generální ředitel Tomáš Mertlík.

Ve středu firmu navštívil premiér Andrej Babiš, podle něhož je důležité, aby naše nemocnice i lékaři měli dostatek roušek.

Koronavirus už začíná strašit i Česko

Koronavirus

„Poptávka je obrovská. I v souvislosti s tím, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nařídil nemocnicím, aby se předpřipravily a zásobily rouškami na 4 měsíce dopředu, to je asi 1,5 milionu kusů,“ zdůvodnil premiér svou mimořádnou návštěvu firmy s tím, vyzval také Českou lékárnickou komoru k tomu, aby se i lékárny zásobily nejen rouškami, ale i respirátory, které jsou v ochraně před koronavirem skutečně účinné.

„Poslední měsíc byl o naše výrobky velký zájem zejména ze strany čínských firem, které vykupovaly ústenky i respirátory. V Evropě zatím nebyla panika. Ovšem od pondělí, kdy se objevily první zprávy o koronaviru v Itálii, nestíháme přijímat objednávky,“ doplnil Mertlík. Polovina jejich produkce běžně míří do zahraničí, ale nyní zůstává 90 procent v Čechách.

„Naše nově vyvíjené ústenky s filtrační vrstvou opatřenou nanomateriálem také budeme dodávat z větší části do Čech, něco málo na Slovensko a do Polska,“ pokračoval Mertlík.

Respirátory, roušky, rukavice. Česko posílá do Číny 4,5 tuny materiální pomoci

Domácí

„Největší chybou, kterou uživatelé dělají, je skutečnost, že ústenku používají třeba dva dny. Ovšem její filtrační účinnost klesá po osmi hodinách. Pak je třeba je vyměnit,“ doplnil Vladislav Formánek z Batistu.

Firma také nechce podporovat překupníky, proto nepřijímá jednorázové objednávky v řádech statisíců či dokonce milionů kusů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám