Hlavní obsah

Finální trasa tramvaje kolem pražského hlavního nádraží: za operou a skrze Vrchlického sady

– Praha
Právo, trj

V únoru by pražtí zastupitelé měli rozhodnout o přesné stopě nové tramvajové trati mezi Vinohradskou třídou, hlavním nádražím a Senovážným náměstím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova pražského hlavního nádraží

Článek

Podle náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě) se předpokládá, že tramvaj z Vinohradské ulice zahne doprava ke Státní opeře. Zde vznikne křižovatka a tramvaj na ní odbočí k hlavnímu nádraží, k budoucí zastávce před jeho odbavovací halou.

Potom pojede šikmo přes Vrchlického sady a napojí se na slepé koleje v Opletalově ulici do Bolzanovy. S takovou trasou počítá projednávaná změna územního plánu.

„Bylo několik variant. Na základě záporného vyjádření ministerstva kultury vznikla varianta jiná, s níž už souhlasili,“ uvedl Scheinherr. Od zvolené varianty se odvinou další akce. „Souvisí s tím úprava Vrchlického sadů,“ dodává Marek Zděradička z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Proměna tzv. Sherwoodu, parku u hlavního nádraží se slibuje už dlouhá léta.

Tramvaje zpět na Václavák

Tramvajová trať kolem hlavního nádraží nesouvisí s plánovaným návratem tramvají na Václavské náměstí. U ní byly podle Filipa Jiříka z odboru povrchových investic dopravního podniku vloni zahájeny projektové práce. Letos má být návrh technického řešení včetně přeložek inženýrských sítí dokončen.

Praha vrací na koleje legendární tramvaj T2

Koktejl

Plán vrátit tramvaje na Václavské náměstí přivítala místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). „Čím dřív to bude, tím pro nás lépe,“ uvedla s tím, že je třeba ulevit tramvajím mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova.

Reklama

Výběr článků

Načítám