Hlavní obsah

Fialovi bude radit tým čtrnácti poradců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala vybral tým 14 lidí, kteří mu budou radit. Je mezi nimi několik ekonomů a také odborníci na zdravotnictví či informační technologie.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Bez kvalitního týmu nemůže člověk ve vedení jakékoliv instituce uspět a o státu to platí dvojnásob. Jsem rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou takto kvalitních osobností napříč řadou oborů od ekonomie po životní prostředí, a těším se na spolupráci s nimi,“ uvedl Fiala.

Mezi poradci jsou odborníci a také někteří dlouholetí spolupracovníci ODS.

Mezi ekonomy jsou například hlavní ekonomka a členka dozorčí rady Raiffeisenbank Helena Horská či hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček, ekonom Daniel Münich nebo ekonomický analytik David Havlíček, hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Fiala: Naplnila se vůle občanů

Domácí

Se zdravotnictvím budou Fialovi radit profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka a proděkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petr Gál.

Poradcem pro otázky zahraniční politiky a bezpečnosti jsou prorektor Vysoké školy CEVRO Institut a bývalý český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. S eGovermentem pomůže viceprezident Hospodářské komory, místopředseda Rady vlády pro informační společnost a dlouholetý expert ODS na digitalizaci Zdeněk Zajíček.

Poradcem premiéra pro média a dezinformace se stal předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. V minulosti vedl několik novinových vydavatelství.

Fiala: Nechceme být závislí na ruském plynu

Domácí

Poradcem pro vzdělávání a školství budou vedoucí Katedry sportovních her a člen vědecké rady na Masarykově univerzitě Jiří Nykodým a ředitel Středoevropského technologického institutu na Masarykově univerzitě Jiří Nantl (ODS).

Členem týmu jsou i specialista na zemědělskou politiku Jakub Kajzler, vedoucí kanceláře europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové, a dále odborník na monitoring a analýzu legislativy Evropské unie Ondřej Krutílek. Ten pro změnu vede eurokancelář Alexandra Vondry.

Předchozí předseda vlády Andrej Babiš měl podle informací na webu vlády z května 2021 celkem 15 poradců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám