Hlavní obsah

Fiala: Pro rezignaci Rakušana nevidím důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf vlády Petr Fiala (ODS) nevidí důvod pro rezignaci ministr vnitra Víta Rakušana (STAN). Řekl to v nedělní Partii na CNN Prima News. Hnutí STAN je totiž v posledních dnech spojeno s kauzou kolem již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (ex-STAN).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Fiala při rozhovoru 17. 5. 2022.

Článek

„Rakušan má moji důvěru, pro (jeho rezignaci) nevidím důvod,“ uvedl Fiala. Po ní v posledních dnech totiž volá opozice.

Předseda vlády naopak ocenil rychlou reakci hnutí na kauzu kolem Hlubučka, která rezonuje v posledních dnech médii. „Pokud dospějeme do stavu, kdy se mluví o organizovaném zločinu, tak je potřeba jednat rázně. To hnutí STAN dělá,“ míní.

Rakušan chce předčasný sněm STAN, křeslo šéfa bude obhajovat

Domácí

Hlubuček je totiž mezi lidmi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP). Ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Podle dostupných informací si však ponechal starostování pražské části Lysolaje.

Kvůli kauze podal v neděli demisi i šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN). Toho policejní spisy spojily s podnikatelem Michalem Redlem, který měl dříve úzké vztahy s Radovanem Krejčířem. Podle policistů měl dokonce s Redlem trávit dovolenou, což Gazdík popřel, byť připustil, že se možná ve stejné chvíli nacházeli ve stejném hotelu.

„Krok pana ministra oceňuji,“ řekl k tomu premiér. Redl je totiž v kauze také obviněn.

Ministerský předseda doplnil, že náhradu za Gazdíka zatím nemá. Počítá ale s tím, že by resort by zůstal i nadále v gesci hnutí STAN. „Nevidím důvod k rekonstrukci vlády,“ naznačil další korky. Gazdík ve funkci skončí k 30. červnu.

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

Ministr opouští také vedení STAN, v něm zůstává po několika kauzách hnutí pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. „Musí si zvolit nové vedení. Toto demokratické hnutí to dá do pořádku,“ prohlásil premiér. „Přeji STANu, aby si vyřešil problémy, které má,“ dodal.

Vedení STAN pod tlakem postupně opustili konkrétně europoslanec Stanislav Polčák, exposlanec Jan Farský, který je až do září na stáži ve Spojených státech a předal pravomoci prvního místopředsedy Petru Gazdíkovi, zemřel místopředseda Věslav Michalik.

Anketa

Myslíte si, že by kvůli napojení některých členů hnutí STAN na organizovaný zločin měl rezignovat ministr vnitra Vít Rakušan?
Ano
72,9 %
Ne, problém vyřešil dostatečně
24,6 %
Nevím
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27950 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám