Hlavní obsah

Fiala: Primátor má před volbami. Uzavření asistenčního centra je neuvážený krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za neuvážený a nepříliš rozumný označil premiér Petr Fiala (ODS) avizovaný krok pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který chce ve čtvrtek uzavřít Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v pražských Vysočanech. Primátorův postoj nechápe ani šéf vnitra Vít Rakušan (STAN). Je na to ale podle svých slov připraven. Praha chce centrum, jež pomáhalo ukrajinským uprchlíkům, uzavřít kvůli naplněným kapacitám v metropoli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Pan primátor má před volbami a některá mediální vyjádření tomu odpovídají. (…) Tyto neuvážené kroky mi nepřipadají příliš rozumné,“ řekl v úterý Fiala.

Poznamenal také, že nechápe, proč má být centrum uzavřeno ještě před jeho schůzkou s primátorem, která by se měla konat v pátek.

Pražské centrum pro uprchlíky ve středu končí

Domácí

Přístupu primátora nerozumí ani ministr vnitra Rakušan. „Primátora Prahy jsem vyzýval, ať počká s uzavřením do 1. července,“ uvedl.

Hřibův avizovaný krok označil před úterním jednáním Sněmovny za ultimátum. „Nevím, jestli tím důvodem může být, že už začíná předvolební kampaň,“ poznamenal.

Současně ujistil, že je na uzavření krajského asistenčního centra připraven. „Zajistíme buď registrace na jiných asistenčních centrech, nebo klasický provoz odboru azylové a migrační politiky a pracovišť cizinecké policie,“ nastínil Rakušan. „Bude to ale méně komfortní,“ doplnil.

Bartoš: Primátor na to upozorňoval

Svého stranického kolegu naopak hájil šéf Pirátů Ivan Bartoš, který má ve vládě na starosti místní rozvoj. Připomněl, že Hřib na problém s kapacitami dlouhodobě upozorňoval.

„Praha má dlouhodobě čtyřikrát více uprchlíků. A přitom například místa ve školkách byla ve velkých městech nedostatková už předtím,“ řekl před úterním jednání Sněmovny.

„To, že je situace v Praze kritická, na to Hřib upozorňuje už možná dva měsíce,“ doplnil.

Seznam kandidátů na primátory krajských měst

Komunální volby

Praha uzavře KACPU v noci na čtvrtek. Důvodem je přeplněnost metropole a nedostatečné kapacity. Provoz bude ukončen na dobu neurčitou. „Pokud by se situace s rozdělováním uprchlíků změnila, tak jsme připraveni KACPU otevřít," řekl k tomu dříve Hřib.

Centrum odbavilo od začátku ruské invaze na Ukrajinu, jež začala letos koncem února, přes 98 tisíc uprchlíků. Bydlení pomohlo zajistit pro 9430 lidí, tedy necelou desetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám