Hlavní obsah

Fiala: Novela pandemického zákona bude platit jen letos

Praha

Platnost pandemického zákona by měla skončit s letošním rokem, dohodla se na tom vládní koalice SPOLU, Pirátů a STAN. V Radiožurnálu to ve čtvrtek řekl premiér Petr Fiala (ODS). Původní návrh byl, aby novela platila neomezeně dlouho, což se stalo terčem kritiky právníků.

Foto: ČTK

Petr Fiala

Článek

Fiala řekl, že doufá, že stát už normu nebude s vývojem situace kolem covid potřebovat, musí být ale připraven. Kromě omezení účinnosti nevyloučil Fiala i další změny. Sněmovna by o novele měla jednat 1. února. Ta dosavadní, která je z dílny bývalého kabinetu, přestane platit koncem února.

Vláda chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. „Končí s posledním únorem, tak s tím musíme něco udělat,” poznamenal Fiala.

Právníci rvou na kusy vládní novelu pandemického zákona

Domácí

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény pak budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. To se fakticky děje i nyní, mnozí právníci s tím mají problém. Argumentují tím, že ne každý má povinnost mít u sebe mobilní telefon a číst SMS zprávy z neznámých čísel.

Sněmovna zatím novelu pandemického zákona neprojedná

Domácí

Představitelé SPD, kteří projednávání novely v úterý zablokovali, tvrdí, že novela je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová tvrdí, že předloha je „ušitá horkou jehlou”. Není podle ní možné projednávat ji zrychleně ve stavu legislativní nouze, aby byla možná širší debata.

Do konce února vláda nerozvolní. Nejdříve v březnu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám