Hlavní obsah

Fiala je poprvé ve funkci v zahraničí. Podle tradice zavítal na Slovensko

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý v rámci své první zahraniční cesty v roli předsedy vlády navštívil podle tradice Slovensko. V sídle Úřadu vlády se setkal se svým protějškem Eduardem Hegerem (OĽaNO). Dohodli se například na pokračování společného zasedání vlád obou zemí, které se v posledních dvou letech kvůli pandemii covidu nekonalo. Státy chtějí také společně postupovat při předsednictví.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a jeho český protějšek Petr Fiala se setkali 11. ledna v Bratislavě.

Článek

Bývá zvykem u nových českých premiérů, že jejich první zahraniční kroky míří na Slovensko a ani Fiala tuto tradici neporušil. Do Bratislavy přicestoval v úterý ráno.

Prohlášení vlády: Prioritami je orientace na EU a NATO či stabilizace veřejných financí

Domácí

„Nedovedl jsem si představit, že bych navštívil jinou zemi než právě Slovensko. Pojí nás nejen společná historie, ale také přátelské vztahy na mnoha úrovních,” prohlásil na tiskové konferenci Fiala po společném jednání se slovenským premiérem.

Reagoval tak na Hegerova slova, který ocenil, že Fiala dodržel tradici a zavítal poprvé právě na Slovensko.

Na jednání se premiéři dohodli, že v letošním roce obnoví další tradici, a to společné zasedání vlád obou zemí. Setkání se v posledních dvou letech nekonalo kvůli pandemii covidu-19.

„Česká republika je pro Slovensko nejdůležitější politický i ekonomický partner. S Českem máme tu tradici, že organizujeme společné zasedání vlády, kvůli pandemi jsme toho nebyli schopni, ale tento rok jsme se dohodli, že bychom na přelomu dubna a května pokračovali v této tradici,” oznámil slovenský premiér Eduard Heger.

„Budeme doufat, že tomuto setkání nezabrání okolnosti vývoje pandemie,” dodal Fiala.

Jedním z hlavních témat jednání byla otázka nadcházejícího souběhu předsednictví Česka v Radě Evropské unie a Slovenska v čele Visegrádské čtyřky.

Česko během předsednictví v Radě EU vyšle do Bruselu přes 250 lidí

Domácí

„Chceme sladit historicky zvlášťní příležitost, že Česko předsedá Radě EU a současně Slovensko V4, abychom společně postupovali i ve shodě například v organizování akcí. V tom vidím přidanou hodnotu,” osvětlil český premiér.

Podle Hegera jde o „úžasnou příležitost udávat tón”.

Mezi další probraná témata patřil boj s covidem či energetické otázky. „Cíl uhlíkové neutrality je důležitý a budeme se ho držet. Na druhé straně si musíme uvědomit, že každá země má jinou výchozí pozici, jiný energetický mix,” řekl s odkazem na jádro Heger.

Fiala přicestoval do Bratislavy autem z Brna, kde měl v pondělí program. Na bratislavské letiště, kam přicestovala letadlem delegace z Prahy, dorazil okolo 10 hodiny a přivítal se s českým velvyslancem na Slovensku Tomášem Tuhým.

Následně zamířil na slovenský Úřad vlády, kde jej s poctami přijal jeho protějšek Eduard Heger. Oba státníci si nejprve vyslechli hymny obou zemí a prošli se po červeném koberci před nastoupenou stráží.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér Eduard Heger a jeho český protějšek Petr Fiala se setkali 11. ledna v Bratislavě.

Setká se i s Čaputovou

Fiala svému protějšku jako dar přivezl dekantér a sklenice na víno od firmy Rückl Crystal. Na oplátku Fiala od Hegera dostal set slovenských vín a knihu o dějinách umění týkající se období baroka.

Krátce po 14. hodině premiéři položili věnce u památníků T. G. Masaryka a M. R. Štefánika. Na programu má Fiala také setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a předsedou Národní rady Borisem Kollárem.

Před pátou hodinou odpolední by měl premiér s delegací odletět zpět do Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám