Hlavní obsah

Fiala: Chci říkat pravdu, příští rok bude těžký

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový premiér Petr Fiala (ODS) věří, že jeho vznikající vláda přinese změnu a lidem se v Česku zlepší život. Nebude to ale příští rok, ten bude pro spoustu lidí i samotnou Českou republiku těžký, prohlásil Fiala v neděli v České televizi.

Foto: ČTK

Brífink Petra Fialy po jmenování premiérem

Článek

„Jsem si vědom toho, co od nás lidi očekávají. Lidé mi na ulici říkají, že v nás mají důvěru, že to bude dobré. Bude to dobré, ale nebude to dobré příští rok. Je potřeba – a i to je součástí té politiky, kterou bych chtěl dělat – říkat lidem pravdu. Příští rok bude těžký pro Českou republiku, bude těžký pro spoustu lidí,” uvedl v neděli nově jmenovaný premiér Fiala.

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Domácí

Jeho vláda se prý bude snažit lidem co nejvíce ulehčit, ale je nutné s těžkostmi počítat. „Ty problémy, které tu jsou a které Babišova vláda neřešila, či problémy, které přichází ze zahraničí, jsou problémy, které způsobí, že ten příští rok pro nás všechny bude těžký,” řekl Fiala.

„Snažíme se teď maximálním způsobem usnadnit ten přechod, neznejistit společnost. Takže když se nám něco líbí, tak to všechno netorpédujeme jenom proto, že teď vládne vláda Andreje Babiše. Je potřeba přenést se přes to mezidobí a pak můžeme my ukázat ta naše řešení, o kterých jsme přesvědčeni, že budou fungovat,” dodal.

Slova premiér pronesl v návaznosti na to, že nastupující vláda bude muset hned ze začátku řešit řadu výzev. Mezi ně podle Fialova vyjádření po jmenováni patří napravení „špatného hospodaření státu” či přepracování „špatně připraveného rozpočtu” na příští rok. Kromě toho bude nový kabinet muset řešit také rostoucí ceny energií, inflaci či epidemii covidu-19.

Nový kabinet by mohl být jmenován v polovině prosince, předpokládá Fiala. Do té doby zemi řídí dosluhující vláda v demisi Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám