Hlavní obsah

Fiala: Český národ má v Evropské Unii význam. Zeman varoval před cenzurou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České předsednictví v Radě Evropské unie je příležitostí uvědomit si, že nejsme malý a nevýznamný národ, na jehož hlasu nezáleží a o jehož budoucnosti se rozhoduje jinde. V projevu v pražském Rudolfinu před zahájením koncertu PKF – Prague Philharmonia to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Petr Fiala hovoří s novináři před začátkem summitu EU v Bruselu.

Článek

„Přebíráme předsednictví v době, která patří k nejtěžším za několik posledních desetiletí,“ uvedl Fiala.

Je podle něj nutné udržet vzácnou a potřebnou jednotu v klíčových věcech, pomoci Ukrajině v jejím boji a následné obnově státu a ekonomiky.

Upozornil také na nutnost posílit obranu, kybernetickou bezpečnost a vybudovat energetickou nezávislost na fosilních zdrojích z Ruska.

Dalším rozměrem předsednictví je podle něj příležitost uvědomit si, že o budoucnosti České republiky se nerozhoduje jinde.

„Jsme středně velký evropský stát. V rámci evropského společenství budeme mít takový hlas a respekt, jaký si sami dokážeme prosadit a odpracovat,“ podotkl premiér.

Připomněl také motto předsednictví „Evropa jako úkol“, což je výrok, který ve stejnojmenné eseji publikoval první český prezident Václav Havel.

České předsednictví EU začalo v Istanbulu projektem Světlo porozumění

Evropa

Zeman: Svoboda je v ohrožení

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že svoboda je neustále něčím ohrožována, například agresivní válkou na Ukrajině, fanatismem nejrůznějších druhů nebo pokusy o znovuzavedení cenzury.

Zeman Evropskou unii popsal jako sdružení národů a států, které jsou spřízněny volbou svobody. Podle prezidenta je dobré si uvědomit, že svoboda není samozřejmá, pohodlná a že je neustále něčím ohrožována.

„Například dnes agresivní válkou na Ukrajině, ale také netolerantním a nenávistným kvazi politickým náboženstvím či ideologií, fanatismem nejrůznějších druhů, naivní, ale o to nebezpečnější utopií,“ poznamenal.

KOMENTÁŘ: První body – Josef Koukal

Komentáře

Svoboda je podle něj ale také ohrožována pokusy o znovuzavedení cenzury.

„Chtěl bych připomenout, že v době bitvy o Británii Angličané nikdy žádným způsobem neomezovali propagační nacistické vysílání do Británie, protože věřili sebevědomí a moudrosti svých občanů,“ poznamenal.

„Chtěl bych tedy naší České republice popřát, aby v čele národů a zemí spřízněných volbou svobody odvedla dobrou práci,“ dodal prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám