Hlavní obsah

Favoritem prvního kola prezidentských voleb je podle průzkumu Zeman

Aktualizováno

Favoritem prezidentských voleb je podle průzkumu agentury Focus pro Český rozhlas Miloš Zeman. Stávající hlavu státu by podpořilo 28,1 procenta lidí. S odstupem následují Jiří Drahoš, který by dostal 13 procent hlasů, a Michal Horáček s podporou 12,4 procenta voličů. Dvě pětiny lidí uvedly, že nevědí, pro koho by hlasovaly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podpora prezidentských kandidátů

Článek

Podpora ostatních kandidátů se pohybuje na úrovni jednotek procent, případně jejich desetin. Někdejšího poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku by podpořilo 2,6 procenta lidí, senátora ODS Jaroslava Kuberu 1,4 procenta. Kubera přitom zatím není rozhodnut, zda bude kandidovat.

Podle průzkumu Zemana preferují lidé nad 55 let, manuálně pracující, lidé s nižším vzděláním a sympatizanti ANO, ČSSD a komunistů. Drahoš výrazněji oslovuje voliče s maturitou a vysokoškolským vzděláním. Ve větší míře jej podporují voliči ODS, hnutí ANO a lidovců. Horáčka preferují častěji ženy, lidé s vyšším vzděláním a na vyšších profesních pozicích.

Aktuální podpora prezidentských kandidátů (v procentech)
Miloš Zeman28,1
Jiří Drahoš13
Michal Horáček12,4
Otto Chaloupka2,6
Jaroslav Kubera1,4
Karel Štogl1,3
Petr Hannig0,4
Igor Sládek0,4
Marek Hilšer0,2
Vratislav Kulhánek0,2
Yngland Hrušková0,1
Nevím, nejsem si jist/a40,1
zdroj: Focus/iRozhlas.cz

Jak uvedl server iRozhlas, Zeman i přes nejvyšší preference rozděluje společnost. Za dobrého prezidenta by jej považovalo 36 procent lidí, negativní emoce by vzbuzoval u 39 procent lidí. Drahoš je pozitivně vnímán 22 procenty respondentů, negativně jej vnímá 15 procent dotázaných. U Horáčka podobně jako u Zemana převažuje negativní hodnocení.

Průzkum proběhl od 14. do 28. srpna a zapojilo se do něj 1011 lidí.

Anketa

Koho byste volili za prezidenta ČR?
Miloše Zemana
52,6 %
Jiřího Drahoše
35 %
Michala Horáčka
6,5 %
Otto Chaloupku
0,1 %
Jaroslava Kuberu
3,7 %
Karla Štogla
0,1 %
Někoho jiného
2 %
Celkem hlasovalo 19853 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám