Hlavní obsah

Fašistka pryč, křičeli na Le Penovou ve Sněmovně

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nepříjemný incident zažila šéfka nacionalistické francouzské strany Národní fronta Marine Le Penová ve Sněmovně. Když si na konferenci Evropský mír a prosperita po EU vzala slovo, zhruba dvacet lidí začalo provolávat hesla jako „fašistka pryč”, „fašisto, fašisto, hanba” nebo „Le Penová domů”.

Fašistka pryč, křičeli na Le Penovou ve SněmovněVideo: Novinky

 
Článek

Le Penová je hlavním hostem euroskeptické konference pořádané v Poslanecké sněmovně. Sotva jí ale moderátor předal slovo, přerušil potlesk hlasitý pokřik ze zadních řad.

Asi dvacítka převážně mladých lidí s transparenty v ruce se postavila a hlasitě křičela směrem k řečništi „Fascist out!“ (Fašistka pryč!).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová na konferenci v Praze

Další účastníci konference začali protestujícím vytrhávat transparenty z rukou, došlo i na drobné strkanice a slovní přestřelky. Demonstranti byli po několika desítkách vteřin vyvedeni ze sálu.

„Máte štěstí, u vás jsou oponenti oblečeni,“ reagovala Le Penová. Narážela zřejmě na uskupení FEMEN, jehož členky proti ní demonstrovaly nahé.

Le Penová přešla událost s úsměvem a přednesla svůj projev, v němž zkritizovala Evropskou unii jako utopický projekt, který bere státům samostatnost. Evropa podle ní musí být založená na spolupráci svobodných národů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám