Hlavní obsah

Faltýnek opět nabídl obrazy v aukci

– Praha

Místopředseda hnutí ANO a poslanec Jaroslav Faltýnek a slovenský ministr financí Ladislav Kamenický ve čtvrtek večer nabídli tři své obrazy v charitativní aukci v galerii Občanské plovárny v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek stojí u jednoho ze svých obrazů, jejichž výstava byla zahájena v Občanské plovárně v Praze.

Článek

Pokud bude dražba úspěšná, výtěžek z prodeje by měl jít prostějovské speciální škole Jistota, která učí handicapované děti. Loni takto Faltýnek v Hauch Gallery prodal tři obrazy za celkem zhruba 1,42 milionu korun. I tehdy peníze obdržela Jistota, podle ředitelky školy Marie Turkové šly peníze na opravu fasády budovy.

Na dotaz ČTK Turková potvrdila, že peníze byly od spolumajitele skupiny Penta Marka Dospivy, šéfa společnosti Trade Fides Libora Hledíka a firmy Relax Park. Kvůli účasti Dospivy i dalších politiků a obchodníků na loňské aukci média spekulovala, zda dražba nesouvisí s jejich či Faltýnkovými obchodními zájmy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jeden z obrazů předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka

Turková ve čtvrtek novinářům řekla, že se s Faltýnkem zná již zhruba 26 let. Současný místopředseda hnutí ANO podle ní stál i u zrodu školy Jistota, do které nyní chodí 62 dětí. Jde o soukromou školu pro děti s kombinovaným postižením, funguje jako obecně prospěšná společnost.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jeden z obrazů slovenského ministra financí Ladislava Kamenického

Nynější aukce dvou Faltýnkových obrazů a jednoho obrazu Kamenického je součástí výstavy přibližně 30 děl obou politiků. Faltýnek uvedl, že se ji rozhodl zorganizovat poté, co se dověděl, že jeho slovenský kolega z řad politiků také relaxuje malováním.

Pro Kamenického jde o první výstavu. S Faltýnkem se zároveň domluvili, že příští rok zopakují podobnou akci v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám