Hlavní obsah

Exsenátor Novák se brání vydání do Česka, odmítl zrychlené řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší senátor za ODS a bývalý starosta Chomutova Alexandr Novák, který byl na základě eurozatykače zadržen v Německu, odmítl zjednodušené řízení, na jehož základě by mohl být vydán do ČR. V Česku je obviněn z machinací při rozdělování dotací v rámci Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

„Stíhaný nesouhlasil se zjednodušeným řízením o vydání,” sdělil mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem Alexander Badle. Pokud by s ním Novák souhlasil, nemusel by se už případem zabývat soud a věc by řešilo jen vrchní státní zastupitelství.

„Pokud s vydáním nesouhlasí, musí o přípustnosti vydání rozhodnout vrchní zemský soud,” vysvětluje další postup mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu Ingo Nöhre. Když soud vydání schválí, vrátí se věc opět vrchnímu státnímu zastupitelství, které má spolu s policií na starosti samotné předání stíhaného českým úřadům.

Novák byl zatčen na základě eurozatykače 24. prosince ve Frankfurtu a 3. ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby. Procedura předání stíhaných do země, která eurozatykač vydala, má trvat zpravidla do 60 dnů od zadržení. To, že je Novák německým občanem, jeho vydání do Česka nebrání.

V kauze figuruje 24 lidí

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie - nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka mezi obviněnými podnikatel Daniel Ježek či bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl, který je nyní ředitelem odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimiliónového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám