Hlavní obsah

Exšéf Cermatu zveřejnil maturitní žebříčky škol, ministerstvo prověří únik informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf maturitního centra Pavel Zelený zveřejnil v pátek žebříčky gymnázií podle úspěšnosti při loňských maturitách. Žebříček sestavilo Zeleného sdružení MATT a HURRY, které připravuje za úplatu maturanty na zkoušky. Ministerstvo školství i Cermat se od žebříčku distancovaly, resort navíc prověřuje, zda při jeho sestavování neunikly důvěrné informace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf Cermatu Pavel Zelený

Článek

"Ministerstvo školství se od těchto žebříčků distancuje. Nejedná se o oficiální žebříčky Cermatu, ale soukromou aktivitu pana Zeleného. V tuto chvíli prověřujeme, zda při sestavování postupoval pouze na základě veřejně přístupných dat, nebo zda došlo k úniku důvěrných informací. Podle toho pak zvolíme další postup," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Od srovnání se distancoval i Cermat, podle mluvčího Petra Habáně nepovažuje podobné žebříčky za relevantní.

Zelený uvedl, že výsledky zveřejnil proto, aby se předešlo mediálním dezinterpretacím a "žebříčkovému kutilství". "Tyto žebříčky jsou profesionálně zpracovány týmem analytiků, statistiků a metodiků, kteří detailně znají problematiku státní maturity i metodická a interpretační rizika maturitních čísel," uvedl Zelený.

Ve zveřejněném žebříčku jsou mimo jiné údaje o tom, kolik studentů jednotlivých gymnázií u maturity i v jednotlivých předmětech propadlo, jakého průměrného výsledku dosáhly školy v češtině, matematice a cizích jazycích, jak a kde volili studenti vyšší obtížnost zkoušek a zejména jak si vedla jednotlivá gymnázia ve srovnání s ostatními v rámci republiky i v rámci krajů.

Zelený ale upozornil, že pořadí v žebříčku nevypovídá o skutečné kvalitě školy. "Jde pouze o výsledek jednorázové zkoušky, navíc zkoušky, která ověřuje pouze zlomek toho, co má škola studentům dát. Neznáte ani vstupní úroveň bývalých maturantů, ani podmínky, ve kterých škola pracuje," varoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám