Hlavní obsah

Export do Číny jsem neohrozil, reaguje Jurečka na potravináře

Novinky, bja
Praha

Export českého zboží do Číny jsem neohrozil, prohlásil ve čtvrtek ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). S čínskými ministry chce dále jednat, ale letos zřejmě do Číny nepoletí. Jurečka tak reagoval na prohlášení agrární i potravinářské komory, že jeho podpora setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou ohrožuje český byznys v Číně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Jurečka na úvod tiskové konference řekl, že z tiskové zprávy nepochopil, zda se jedná o vyjádření prezidenta Agrární komory, předsednictva, nebo jestli se jedná o prohlášení tiskové mluvčí komory. Proto netuší, jakou má vyjádření váhu. [celá zpráva]

„Nicméně si troufnu říct, že ze strany našich kroků, ministra kultury Daniela Hermana a mého případného 'NE', když jsem byl tázán a tu kauzu jsem komentoval, tak si nemyslím, že bychom ohrozili export českých agrárních produktů na čínský trh,” uvedl Jurečka.

Podle svých slov však do Číny letos nejspíš už nepojede. „Považuji to za málo pravděpodobné,” řekl. Dodal, že takové cesty se plánují řadu měsíců. Proto by podle svých odhadů mohl jet do Číny v prvním pololetí příštího roku.

Důvod zrušení cesty nezná

Čína v minulých dnech totiž ministrovi zrušila plánovanou cestu. Vysvětlení, ale nepodala. [celá zpráva] „Schůzky ze strany obou dvou ministerstev na úrovni ministrů jsou zrušeny s tím, že bylo telefonicky zastupitelskému úřadu zdůvodněno, že je to z důvodů, které zajisté obě strany znají. Nebyl tam konkrétní důvod, proč se tak stalo. Nebývá to zvykem,” dodal ministr.

„Ministerstvo pod mým vedením podniklo řadu kroků, které mají ten export zvyšovat. A dokládají to i čísla, že ten export roste,” řekl. Jurečka naznačil, že do konce roku by měl být vyřízené certifikace hovězího masa, aby se mohlo vyvážet.

Úspěch podle Jurečky také slaví české pivo, jehož export ročně stoupá v řádu procent. „V případě mléka, co mi říkal náš agrární diplomat, tak je zájem, je tu poptávka, je tu ale spíš limitní možnost našich mlékáren tuto poptávku uspokojit,” zakončil výčet úspěchu českých výrobků v Číně Jurečka.

Celou věc uzavřel s tím, že prohlášení Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR vnímá spíše jako politické.

Reklama

Související články

Jurečka: Čína mi zrušila plánovanou cestu

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý večer v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že mu čínské úřady zrušily plánovanou cestou do Pekingu, kde...

Výběr článků

Načítám