Hlavní obsah

Exmanažer ŘSD požaduje po státu za stíhání skoro 100 miliónů korun

Někdejší výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, který byl v minulosti obžalován z držení dětské pornografie, požaduje po zproštění obžaloby po státu odškodné téměř 100 miliónů korun. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Foto: Profimedia.cz

Michal Hala na snímku z roku 2015

Článek

Pravomocný osvobozující verdikt v Halově kauze vynesl pražský městský soud loni v květnu. Žalobou někdejšího šéfa ŘSD se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 2, jednání zatím nenařídil.

Podle Římana Hala požaduje 96,5 miliónu korun. Halův advokát Jan Szewczyk se k podané žalobě vyjádřit nechtěl.

Trval na projednání

Diskety s dětským pornem nalezli policisté v roce 2012 v domě bratra obžalovaného, Jakuba Haly, u kterého bývalý manažer tehdy bydlel. Domovní prohlídku prováděla policie kvůli podezření z korupce v ŘSD.

Podle dřívějšího vyjádření Haly policie manipulovala s důkazy. Soudy uvedly, že během trestního řízení nebyl předložen jediný důkaz, že by Hala o fotkách na disketách věděl. Osvobozující verdikt soudy podpořily i znaleckým posudkem, podle kterého Hala netrpí žádnou sexuální deviací.

Soudy Halovo stíhání původně zastavily jako promlčené, manažer však na projednání případu trval. V médiích tehdy uvedl, že je to pro něj nejhorší možné vyústění celého případu, protože po veřejné prezentaci jeho osoby jakožto pedofila zůstane „věčným podezřelým”.

V dalším případu chce 68 miliónů

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude na jaře zabývat i další Halovou žalobou, ve které bývalý manažer požaduje 68 miliónů kvůli dvěma kauzám, v nichž byl obviněn ze tří trestných činů – přijetí úplatku, porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži a dražbě.

Šlo také o pronájem odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, podle protikorupční policie zmanipulováním této zakázky přišel stát o 120 miliónů korun. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání Haly a dalších zrušilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám