Hlavní obsah

Evangelický domov ohrozil životy klientů, přestal jim dávat léky

Právo, Stáňa Seďová

Středisko péče pro staré Diakonie Sobotín chtělo od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) víc peněz, ta odmítla, a tak s ní středisko nepodepsalo smlouvu. Církevní domov důchodců následně propustil většinu sester a přestal podávat léky klientům VZP, kterých je 80 procent z celkového počtu 144.

Foto: Mapy.cz

Budova Diakonie v Sobotíně

Článek

Podle odborníků personál přímo ohrozil životy lidí, kteří jim měsíčně platí 10 tisíc korun, někdy i víc.

„Máme v diakonii umístěnou devadesátiletou maminku. Dosud byla péče v pořádku. Jenže 22. března si nás pozvala ředitelka na schůzku, kde nám oznámila, že se nedohodli s VZP na podmínkách a nepodepsali smlouvu. Takže ať ti, kteří jsou jejich klienty, počítají s tím, že jim nebude mít kdo poskytovat péči, protože sestry musí propustit. Nemají na ně peníze. Kdo si nedokáže léky podat sám, musí požádat o pomoc příbuzné nebo patrony,“ popsal šokující oznámení ředitelky střediska Hany Řezáčové Josef Kraus.

Z pacientů rukojmí

„Vůbec nechápu, jak k takové situaci mohlo dojít. Jen od mé matky jde z důchodu do střediska 10 tisíc korun plus 8 tisíc příspěvek na bezmocnost. Tak jestli část posílají do centrály církve nebo bůhvíkam, že nemají peníze. Upřímně doufám, že to byl ze strany střediska neuvážený přešlap a urychleně situaci vyřeší. Nebo budou čekat, až to bude stát někoho život, tohle handrkování o peníze?“ ptá se syn klientky diakonie.

Vyděšený z toho, co se poslední dny v zařízení děje, je i praktický lékař, který za klienty dochází na pravidelné vizity a dříve na volání sester.

„Řekl bych, že takový případ nemá v historii České republiky obdoby. V boji o peníze se stali rukojmími pacienti. To, že navíc církevní zařízení přestalo podávat léky, považuji za nemorální a neetické. Přitom ode mne dostali přesný medikační seznam, co má kdo brát a kdo z lidí by byl bez léků ohrožen na životě,“ rozčílil se Alan Všetečka.

Všetečka je praktický lékař, do jehož péče spadá asi stovka pacientů z celkových 144 obyvatel evangelického domova důchodců.

Bez léků tři dny

V přímém ohrožení života byli klienti tři dny. „Jakmile jsem se to dozvěděl, upozornil jsem zodpovědné orgány i pojišťovnu. Je do nebe volající, když klienti jiných pojišťoven mají veškerý servis a ti z VZP nedostanou své léky. Přes Velikonoce už jim je začali podávat, a pokud mám správné informace, je tomu tak i nyní. Domnívám se, že je to povinnost ústavu podávat léky, i když podávání medikamentů nelze vykazovat pojišťovně. V tuto chvíli snad nikdo v bezprostředním ohrožení života není,“ řekl Právu Všetečka.

„Krizově nyní léky podáváme, když toho pacienti nejsou schopni sami, což je tedy u nás většina. U některých jim to připraví třeba na týden rodina nebo patroni, někteří sem i dojíždějí,“ uvedla Milena Koubková, manažerka kvality Diakonie Sobotín.

„My ale nemáme povinnost zajišťovat lékařskou péči, jsme sociální zařízení, pomáháme s přesunem, hygienou, se sociální péčí. Ve chvíli, kdy jsme neuzavřeli smlouvu, má VZP povinnost zajistit zdravotní péči jinde, což udělala. Dojíždí k nám zdravotní personál z home care. Jenomže ti zase nemají podepsané žádné medikamenty, takže to vyústilo v situaci, kdy klienti nedostali léky tři dny,“ dodala.

Nechtěli ohrozit životy

Podle Koubkové nemělo vedení střediska v žádném případě v úmyslu ohrozit životy klientů, ale po letech, kdy na služby doplácelo, už nemělo na výběr. „Podávání léků je v podstatě druhý problém, který se při vyjednávání s VZP objevil. V této nevyhovující situaci jsme několik let. Péči poskytujeme, ale úhrady jsou směšně nízké,” říká Koubková.

„Žádali jsme VZP o navýšení úhrady z 0,99 koruny na 1,12 koruny, což už je kompromisní řešení, protože uspokojivé by bylo práci sester v sociálních službách ohodnotit podle našich propočtů na 1,34 koruny. Nicméně pojišťovna odmítla na náš návrh přistoupit, a tak jsme smlouvu nepodepsali a museli jsme propustit většinu zdravotních sester. Ale jsme si vědomi, že situace, ve které jsme se ocitli, je kritická a chceme pokračovat v jednání s pojišťovnou,“ slibuje Koubková.

VZP však nemá v plánu ustoupit a připlatit. Naopak. „Všeobecná zdravotní pojišťovna je mimořádně znepokojena kritickou situací v pobytovém zařízení Diakonie Sobotín,“ říká mluvčí Oldřich Tichý.

„Brutální způsob“

„VZP zvažuje proto trestní oznámení, aby policie prověřila, zda personál zařízení neohrožuje zdraví a životy zde umístěných klientů. Vedení sobotínského ústavu odmítlo uzavřít s VZP smlouvu, protože si chce vynutit zvýšení úhrad za péči na úroveň vyšší, než mají všichni ostatní,“ dodal Tichý s tím, že VZP má smlouvu s 629 pobytovými zařízeními sociálních služeb, z nich se už bezmála 90 % dohodlo s pojišťovnou na úhradových mechanismech.

„Nepamatuji si, že by si některé zdravotnické zařízení vynucovalo navýšení plateb takto brutálním způsobem. Aby zvýšilo tlak na pojišťovnu, přestal personál ústavu velké části pacientů podávat léky – nadále je od personálu ústavu dostávají pouze ti klienti, kteří jsou schopni si je vzít sami. Ostatní pacienti zůstali opakovaně bez medikace, případně jim léky museli chodit podávat jejich příbuzní,“ komentoval počínání střediska Tichý.

Dodal, že VZP je připravena všem zařízením, která na dohodu doposud nepřistoupila, hradit péči podle platné úhradové vyhlášky.

Reklama

Výběr článků

Načítám