Hlavní obsah

Evakuace na Břeclavsku i ve Veselí nad Lužnicí

– OLOMOUC

V Pohořelicích na Břeclavsku začala v sobotu evakuace cca 400 lidí. Týká se části Chaloupky, která je nejníže položeným místem obce. Kolem 18:00 až 20:00 by tam měla kulminovat řeka Jihlava. Zatím jde jen o preventivní opatření, uvedl starosta Pohořelic Josef Svoboda. Také ve Veselí nad Lužnicí se od rána evakuuje.

Článek

Situaci ve Veselí nad Lužnicí zkomplikovala rozvodněná Nežárka a zvýšený odtok z rybníka Rožmberk, který dosahoval 75 kubíků za vteřinu. Předseda povodňové komise nařídil nucenou evakuaci pěti ulic. Hlavní průjezd městem je uzavřen. 

Evakuace byla v noci na sobotu vyhlášena i v Olomouci. Jen velmi málo lidí z olomouckých částí Chomoutov a Černovír se však rozhodlo opustit své domovy kvůli hrozbě záplav. Ačkoliv povodňová komise vyhlásila evakuaci a do dvou ohrožených lokalit poslala autobusy, do evakuačních středisek odjížděly jen zřídka a poloprázdné. Evakuace pěti ulic byla nařízena také ve Veselí nad Lužnicí.

"Za první hodinu a půl odjel z Chomoutova jeden autobus se sedmi lidmi. Dá se říct, že o evakuaci není zájem," řekl v sobotu k ránu velitel sektoru Chomoutov Jiří Glabazňa z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. "Roznášíme do domů letáky, je to jakási forma reversu, že tu zůstávají na vlastní nebezpečí. Budeme se modlit, aby se voda nevyhrnula, protože pak už by nešlo o evakuaci, ale o záchranu," dodal.

Někteří obyvatelé vyčkávají, jiní jsou již skálopevně přesvědčeni, že svůj dům neopustí. Mezi ty druhé patří i Ladislav Buchta z Chomoutova. Podle něj se lidé o evakuaci dozvěděli pozdě a nestačili si vše připravit. "Místní rozhlas to hlásil až večer. Něco jsem připravil, ale všechno se stihnout nedalo. Nikam nepojedu," řekl odhodlaně.

A to i přesto, že velká voda jeho dům zasáhla i v roce 1997 a ze střechy ho podle jeho slov musel zachraňovat vrtulník. "Bojím se, že voda přijde do domu. Ale nevěřím, že by jí bylo tolik jako před devíti lety," doplnil. Možnost odejít do evakuačního střediska odmítl i osmdesátiletý Antonín Vybíral. "My jsme se tady už brodili po pas ve vodě, takže se nebojím ničeho. Vynesl jsem si jídlo nahoru, udělám hrnec polévky a bude," řekl. Spolu s ním zůstane v domě i vnuk Libor. "Nemohu tady nechat dědu samotného," vysvětlil. 

Další oběť

Obětí rozvodněné Moravské Sázavy se pravděpodobně stal pětapadesátiletý bezdomovec ze Zábřehu na Šumpersku. Jeho tělo se našlo ráno v zábřežské místní části Ráječek v tůni naplavené řekou. Příčinu smrti určí soudní pitva.

Také v Litovli hrozí evakuace

Situace se zhoršuje v Litovli. Místní radnice nevylučuje, že bude muset evakuovat část obyvatel ohrožených částí města. Na Olomoucku a Litovelsku platí od pátečního večera stav nebezpečí. Vyhlásila ho Bezpečnostní rada Olomouckého kraje. "V Olomouci sice Morava mírně klesla, je to ale jen na přechodnou dobu, protože v Moravičanech jde řeka stále nahoru. Celý dnešek bude, co se týče Moravy, špatný. Potěšitelné je, že klesla Moravská Sázava a Třebůvka," řekl Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy.

Doplnil, že pro další vývoj je důležité, aby nepršelo. Celé povodí je totiž nasáklé vodou a každá srážka by vedla ke zvednutí hladin. Tajemník litovelské radnice Radovan Vašíček řekl, že se řeka Morava již rozlévá na okraji města. "Evakuaci jsme zatím nevyhlásili. Předpokládáme ale, že dnes zřejmě budeme muset řešit nějaká náhradní ubytování. Mnozí lidé mají v suterénech kotle, pokud budou zatopené, nebudou moci topit, což je v tomto počasí neúnosné. Evakuace by se mohla dotknout desítek lidí," uvedl tajemník.

Severní Čechy

Vedení potravinářské firmy Setuza kvůli stoupající hladině Labe rozhodlo o zahájení řízeného odstavování všech provozů v Ústí nad Labem. Postupně se zastavuje činnost čistírny odpadních vod, kterou zaplavuje voda.

Do 14:00 by měly být všechny provozy zastaveny, řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. V Setuze se zabezpečují výrobny. Společnost zajistila všechny látky a suroviny, u nichž by hrozilo nějaké nebezpečí. Stěhují se zařízení, které by mohla zaplavit voda. "Bohužel předpovědi jsou takové, že bude Labe nadále stoupat, proto jsme se rozhodli provoz z preventivních důvodů zastavit," uvedla Logrová. Od pátku stojí výroba v lovosické Lovochemii a sousedním podniku Glanzstofft Bohemia.

Příze už nevyrábí kvůli zatopení přístupových komunikací podnik Shoeller Křešice na Litoměřicku. Na velkou vodu se připravuje ústecká Spolchemie. "Zatím není výroba nijak omezena," řekl mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř.  

Jižní Morava

Povodně na jižní Moravě zaměstnávají i policejní pyrotechniky. V noci na sobotu zabránili explozemi dalšímu rozlití vody v zaplavené části Pohořelic a nedalekých Přibic na Břeclavsku. "Problémy byly v okolí rozbouřené řeky Jihlavy. Vznikla obava, že nebude moci odtékat do polí a způsobí ve městě a sousední obci velké škody," řekla jihomoravská policejní mluvčí.

Pyrotechnici na dvou místech odstřelili větší množství zeminy. Vytvořili tak umělá koryta, jimiž později protekla nahromaděná voda z řeky Jihlavy a rozlila v bezpečných místech. V noci měli policejní specialisté také výjezd na Brněnsku. U Ivančic totiž voda nad ránem vyplavila starý granát z druhé světové války, který byl zajištěn a převezen k likvidaci.

V oblastech jižní Moravy nejhůře postižených povodněmi platí od pátku zákaz vstupu do lesů. Vydal jej jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Opatření se týká především lužních lesů na Břeclavsku, které jsou zaplavovány vodami z rozbouřené řeky Dyje a nedaleké řeky Moravy. "Žádáme občany, aby bezdůvodně nevstupovali také na hráze vodních toků a nenarušovali práce související s povodňovou situací," řekl předseda břeclavské povodňové komise.

Cílem zákazu není jen ochránit veřejnost před případnou velkou vodou nebo usnadnit práci vojákům, hasičům a dobrovolníkům stavějícím hráze. Opatření by mělo pomoci i zvěři, která při povodních v zaplavené krajině jen s obtížemi hledá útočiště. Jihomoravský kraj se potýká s rozsáhlými povodněmi. Hejtman Juránek byl nucen v souvislosti se záplavami vyhlásil stav nebezpečí. V krizových situacích mu umožňuje nejen povolávat do boje s velkou vodou policii, vojáky, firmy, či občany, ale také vydávat další pokyny vedoucí k ochraně obyvatelstva.  

Vysočina

Na Vysočině se v noci na sobotu zvedaly hladiny řek, situace se začala zklidňovat k ránu. Podle dispečinků Povodí Moravy a Povodí Vltavy přibylo od pátku nejvíc vody v Oslavě pod přehradou Mostiště na Žďársku, voda stále stoupá v řece Sázavě. Obyvatele ohrožují také rybníky, které jsou přeplněny vodou.

Hráz praskla u menšího rybníka v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, nikdo nebyl zraněn. Rybáři a hasiči odpouštějí vodu a zpevňují hráze v celém kraji. "Situace se v současné době zdá stabilizovaná," řekl Jaroslav Mikyna z krajské povodňové komise. Hladiny řek stoupají především kvůli přítokům ze Žďárska, kde ještě odtává hodně sněhu. Teploty v kraji se nyní pohybují kolem 12 stupňů Celsia a rychlé tání bude pokračovat. Vydatnější srážky meteorologové nepředpokládají.

Západ Čech a sever Moravy bez nebezpečí

Hladiny řek v Plzeňském kraji v noci nestoupaly. Druhý stupeň povodňové aktivity platí stále ještě na Klabavě v Hrádku u Rokycan, na Mži ve Stříbře a mírně také na Střele v Plasích. Setrvalý vzestup hlásí vodohospodáři na přítoku do přehrady Hracholusky na Plzeňsku. Na zbývajících řekách jsou první stupně nebo normální stavy.

Hladiny řek na území Moravskoslezského kraje postupně klesají. Na šesti místech v kraji ale ještě platí druhý stupeň povodňové aktivity. 

Východní Čechy

Podhůří Krkonoš a Orlických hor ve východních Čechách musí počítat s další vlnou záplav. Se zpožděním proti nižším polohám začal tát sníh na horách, navíc se přidaly občasné deště. Podle odhadu vodohospodářů může v některých místech dosáhnout hladina řek až úrovně dvacetileté vody.

"Srážky kombinované s vyššími teplotami způsobily v Krkonoších, Orlických a Jizerských horách rychlé tání. Zvýšily se průtoky na tocích z těchto oblastí, všude dochází k vzestupu hladin," řekl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

V pátek se začaly rozvodňovat řeky na Rychnovsku a Náchodsku. Na Tiché Orlici a Stěnavě platí od odpoledne stav ohrožení, nově byl vyhlášen také na Metuji v Maršově a Hronově, na Kněžné v Rychnově nad Kněžnou a na Orlici v Týništi nad Orlicí. Vysoké a stále stoupající hladiny nad stavem ohrožení hlásí vodohospodáři také na Labi v Hostinném, Vestřevi a Brodě, na středním toku řeky v Němčicích a Přelouči úroveň vody stagnuje nebo zatím mírně klesá.

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Záplavy - jaro 2006

Po dlouhé a mrazivé zimě nastalo v polovině března na území Čech, Moravy a Slezska rychlé oteplení. Velké zásoby sněhu nejen na horách a vytrvalý úterní déšť...

Výběr článků

Načítám