Hlavní obsah

Etický kodex proti „kámošům ministrů” nebude, podle Babiše není třeba

Ačkoli ještě před pár týdny premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o tom, že by se členové vlády měli řídit etickým kodexem, který chystalo ministerstvo spravedlnosti, nyní byla jeho příprava zastavena. Bič na „kámoše ministrů” je podle Babiše zbytečný, neboť vláda je podle něj transparentní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Naši ministři ani ten etický kodex nepotřebují, protože prosazují transparentnost, myslím, že jsme vláda, která je otevřená, která je transparentní, my ty hodnoty máme i bez toho, že to bude někde na papíře,“ citoval premiéra Český rozhlas Radiožurnál.

S návrhem na vytvoření kodexu přišel sám Babiš, který čelí trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Původně tvrdil, že kodex vznikne do srpna, ale když Právo v září zjišťovalo, jak to s materiálem vypadá, premiér uvedl, že jej připravuje ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

„Až ho předloží, očekávám, že kolem toho bude velká debata,“ sliboval Babiš. [celá zpráva]

Kodex na „kámoše ministrů”

Po několik týdnech je vše jinak a kodex, v němž podle Babiše mělo stát například to, že všichni ministři mají „pracovat pro stát, pro daňové poplatníky, nemají zaměstnávat rodinné příslušníky, kámoše, kolegy ze svých politických stran a hnutí,” zřejmě nevznikne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Ministr Kněžínek počítal se vznikem dokumentu do konce roku. „Bude to vyjádření nějakých základních zásad chování. Tedy zásada legality, zásada nestrannosti rozhodování, zásada zdvořilosti při vystupování, zásada vyvarování se střetu zájmů, preferování osobních zájmů. Tedy principy, na kterých stojí etické kodexy jinde v Evropě,“ uvedl v září.

Podle nynějšího vyjádření ministerstva by se vláda měla namísto kodexu soustředit na zákon o lobbingu, který se momentálně nachází v meziresortním připomínkovém řízení.

Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2018 až 2022 přitom se vznikem etického kodexu členů vlády výslovně počítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám