Hlavní obsah

Emmerová v koncepci zdravotnictví navrhuje posílení vlivu státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidsky důstojné a efektivní zdravotnictví je motem koncepce zdravotní péče v následujících 5 letech, kterou v pondělí představila ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Zdravotnictví chápe jako veřejnou službu, navrhuje posílení vlivu státu.

Foto: zoo Děčín

Komentované krmení

Článek

Svou stostránkovou koncepci předložila ministryně veřejnosti k široké diskusi, která by měla trvat měsíc.

Podle Emmerové stát garantuje kvalitu, dostupnost a rovnocennost zdravotní péče, k tomu by měl také mít nástroje. "Stát se musí angažovat do role udavatele směru koncepce a do tvorby zákonů - týká se to sítě, a to nejen nemocnic, a koncepce, kterou se od roku 1989 zatím nepodařilo prosadit," uvedla ministryně.

Potvrdila, že stát nebude rozhodovat o typu majetkových vztahů. "Co je dneškem ustanoveno, to tak bude," řekla. Dodala, že u nemocnic doporučuje neziskový režim.

V koncepci, na jejímž zpracování se podílel Institut zdravotní politiky a ekonomiky, počítá Emmerová mimo jiné s tím, že práva pacientů bude v nemocnicích hájit ombudsman. Komunikaci pacienta s lékařem chce zlepšit prostřednictvím zdravotní knížky. V koncepci počítá také se sjednocením podmínek pro zdravotní pojišťovny a koncepcemi krajů a pražského zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám