Hlavní obsah

Elektronickými recepty se nic neušetří, tvrdí šéf ČLK Kubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek se vyslovil proti povinnosti předepisovat recepty výhradně elektronicky. Úspory by internetový recept podle něho nepřinesl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident ČLK Milan Kubek

Článek

Kubek v sobotu na pražském sjezdu ČLK v bilančním projevu také mj. uvedl, že komora bude dál prosazovat možnost, aby odsouzení lékaři mohli ve vězení pracovat ve svém oboru. Hovořil rovněž o kompenzacích po zrušení většiny zdravotnických poplatků a kritizoval náhrady lékárnám.

Komora nesouhlasí s tím, že lékařům a zdravotnickým zařízením nebudou poplatky kompenzovány v aktuální výši, ale do úrovně jejich výběru v loňském roce. Komora v tomto smyslu uplatnila připomínku k návrhu úhradové vyhlášky. Kubek kriticky zmínil to, že poplatky za děti byly zrušeny už dřív a pediatrům je nikdy nikdo nenahradil. "Požadavek nikdo z poslanců zdravotního výboru nepodpořil," řekl.

Kubkovi naopak připadá zbytečná kompenzace lékárnám, za recept by měly dostávat 12 korun. "Jedná se o čistě vyhozené peníze," soudí. Lékárny kvůli konkurenčnímu boji regulační poplatky dávno nevybírají, dodal.

Mezi cíle komory na další období Kubek zařadil například prosazování vyšší platby za státní pojištěnce a jejich pravidelnou valorizaci, zvýšení ceny práce lékařů a zákonné ošetření možnosti dědění a prodeje ordinací.

Když vypadne elektřina, stejně se bude psát na papír

Povinné elektronické recepty měly být zavedeny od příštího roku. Nynější vláda navrhovala novelou zachovat současný stav, kdy jsou možné recepty papírové i elektronické. Zákonodárci nakonec předlohu upravili tak, že povinnost předepisovat léky elektronicky byla odložena o tři roky.

"Nikdy nemůže být jedinou možností elektronická preskripce," uvedl Kubek. Zmínil situace, kdy například vypadne připojení k internetu nebo dodávka elektřiny. Jedno ze zdůvodnění zastánců elektronických receptů, že přinesou úspory, pokládá Kubek za iluzi. Údaje o předepisovaných lécích mají pojišťovny a už nyní s nimi mohou pracovat, tvrdí. Kubek podotkl, že komoře se naopak podařilo dohodnout s ministerstvem práce zrušení povinných elektronických neschopenek.

Ve věznicích by měli mít možnost podle názoru komory pracovat v oboru lékaři, pokud nebyli odsouzení v souvislosti s výkonem lékařské práce. Kubek uvedl, že taková praxe existovala "i za nacistů a za komunistů".

Komora jedná s ministerstvem zdravotnictví o změnách zákona o zdravotních službách, jenž byl schválen za koaliční vlády Petra Nečase (ODS). Na některých bodech panuje podle Kubka shoda. Jde podle něho například o pravomoc komory nahlížet do zdravotnické dokumentace, možnost ukončit péči o pacienta kvůli ztrátě důvěry nebo úpravu nucené hospitalizace psychiatrických pacientů. Kdy ministerstvo novelu předloží, ale není známo, uvedl prezident komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám