Hlavní obsah

Ekumenická bohoslužba v Husinci připomněla reformátora Jana Husa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husinec

V Husinci na Prachaticku se v pondělí konala ekumenické bohoslužba připomínající 605 let od upálení zdejšího rodáka, církevního reformátora Jana Husa. Byla součástí několikadenního programu Husových slavností s církevním i kulturním programem. Účastnili se jí zástupci Církve československé husitské a římskokatolické církve. Hlavní slovo vedl předseda Rady církve bratrské David Novák.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Socha Jana Husa na náměstí v Husinci na Prachaticku.

Článek

„Pokaždé zveme jiného hosta, jiného řečníka nebo kazatele. Husův odkaz je poměrně bohatý a pořád má co říct těm, kteří chtějí naslouchat,“ řekl kazatel místního sboru Církve bratrské Pavel Fér.

Husův odkaz si v sobotu mohli lidé připomenout také při bohoslužbě na Kozím Hrádku na Táborsku, kde Hus pobýval, když nesměl kázat v Praze. V pražské Betlémské kapli, v níž Hus kázal, začne bohoslužba v pondělí v 15:00.

Tradice Husových oslav v jeho rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Při příležitosti 600 let od Husova upálení byl jeho rodný dům za 26 milionů korun opraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám