Hlavní obsah

Ekologové v liščích maskách protestovali před vládou proti radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavně proti ministrovi školství Ondřeji Liškovi (Strana zelených) byl namířen středeční protest aktivistů Greenpeace, kteří v maskách lišek demonstrovali před sídlem vlády v Praze svůj nesouhlas se stavbou amerického protiraketového radaru v Brdech. Liška se podle nich k radaru vyjadřuje nejednoznačně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aktivisté Greenpeace v liščích maskách protestují před sídlem vlády proti radaru.

Článek

"Liško, jsi jeden z nás, nezraď nás," stálo na transparentu, který ekologové v liščích kostýmech rozvinuli před vládní budovou. Ministr Liška si od "brdských lišek" převzal tiskovou zprávu, v níž ho ekologové požádali, aby "konečně jasně odmítl vybudování amerického radarové základny v Brdech".

Liška se podle Greenpeace na rozdíl od šéfa strany Martina Bursíka několikrát vyjádřil v tom smyslu, že ho závěry bukurešťského summitu NATO neuspokojily. "To ostatně konstatovala i republiková rada zelených, která vyzvala zelené zákonodárce, aby hlasovali proti radaru. Ondřej Liška nicméně toto usnesení nepodpořil a stále veřejnosti jasně neřekl, jak hodlá hlasovat ve vládě a v parlamentu," řekl Jan Freidinger z Greenpeace.

Širší vedení vládní Strany zelených odmítlo výstavbu amerického protiraketového radaru. Navzdory tomu, že Severoatlantická aliance zaujala na svém summitu k umístění základny v Česku a Polsku vstřícný postoj. Republiková rada zelených vyzvala ministry, poslance a senátory této strany, aby hlasovali proti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám