Hlavní obsah

Ekologická studie pro Hyundai hotova, ministerstvo nemá námitky

Právo, Anna Bortlíčková

Studie EIA posuzující vliv stavby a provozu automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku na životní prostředí je kompletní a není nutné ji dopracovávat. K tomuto závěru dospělo ministerstvo životního prostředí po posouzení příslušných podkladů. Právu to v pátek řekla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.

Článek

Podklady, které muselo pro posouzení možných vlivů stavby a provozu továrny na životní prostředí ministerstvo prostudovat, mají asi tisíc stran. Samotné oznámení o záměru stavby automobilky má 240 stran, včetně grafů, map a fotografií.

"Posuzovali jsme rovněž vyjádření a připomínky, které během zjišťovacího řízení podaly dotčené samosprávy, správní orgány, občanská sdružení a veřejnost. Ministerstvo vydalo závěr, že dokumentace je kompletní a není třeba ji doplňovat," uvedla Krebsová.

"Závěr zjišťovacího řízení, který vydalo ministerstvo, je již vyvěšen na úřední desce, takže se s ním může seznámit odborná i laická veřejnost," řekla v pátek Právu tisková mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Dodala, že posuzovaný záměr počítá v Nošovicích s výrobním areálem o rozloze 260 hektarů a roční výrobou 300 tisíc osobních automobilů.

Posuzování teprve v polovině

Podle zástupce vedoucího odboru životního prostředí Krajského úřadu v Ostravě Milana Machače se nyní už se studií EIA může pracovat jako s dokumentací. Jak dále řekl Právu, vydáním závěru ministerstva se dostal posuzovací proces asi do poloviny. Nyní totiž musí studii EIA a výrok ministerstva ještě zhodnotit nezávislý autorizovaný expert, a rovněž jeho posudek bude vyvěšen na úřední desce.

Následovat bude veřejné projednávání a teprve poté vydá ministerstvo závěrečné stanovisko, které bude podkladem pro další řízení, které předchází samotnému zahájení stavby továrny. Moravskoslezský kraj tento týden poslal peníze na účty zbývajícím vlastníkům vykupovaných polností a domů v Nošovicích. Celkem i s přesahy pozemků a podmíněnými výkupy bylo vykoupeno téměř 330 hektarů půdy a 19 domů, na což stát poskytl 522 mil. korun a kraj 22,5 mil. korun.

"Terénní práce v průmyslové zóně začnou na sklonku zimy," řekla Swiderová. Představitelé jihokorejské Hyundai Motor Company sice ještě oficiálně neoznámili své rozhodnutí o umístění obří investice, od počátku však preferují Nošovice a po několikaměsíčních jednáních české a korejské strany, která skončila ve čtvrtek, je již takřka jisté, že obří moderní automobilka za bezmála 30 miliard korun vyroste v podbeskydské lokalitě. Jak jsme již informovali, memorandum o investici by mohlo být podepsáno na přelomu února a března.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai si už zřejmě vybrala Nošovice

Bude-li skutečně jihokorejská společnost Hyundai Motor Company investovat v České republice, postaví hlavní závod v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Takový...

Výběr článků

Načítám