Hlavní obsah

Dýchat policistům kvůli alkoholu bude každý zastavený řidič

Novinky, Jiří Mach

Policie po Novém roce podrobí řidiče při každé silniční kontrole dechové zkoušce na alkohol. Novinkám to potvrdila mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová. Policie se tak snaží eliminovat vysoký počet dopravních nehod zapříčiněných motoristy pod vlivem alkoholu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Mohu potvrdit, že od Nového roku se změní praxe a s ohledem na bezpečnost silničního provozu se stane dechová zkouška součástí každé silniční kontroly,“ sdělila Novinkám Benediktová. Dosud se přitom zkoušky na přítomnost alkoholu prováděly pouze namátkově, při podezření nebo automaticky u účastníků dopravních nehod. S informací o změně přišel denik.cz.

Podle Benediktové se dopravní policie tímto opatřením snaží eliminovat vysoký počet úmrtí a zranění, ke kterým dochází vinou alkoholu za volantem.

Počítá se také s nákupem 400 až 500 nových přístrojů na dechové zkoušky. "To ale nemá žádnou souvislost s novou praxí, bylo to v dlouhodobém plánu, cílem je policisty náležitě vybavit,“ doplnila Benediktová.

Ohradila se také vůči spekulacím, podle nichž by mělo ze zákona vyplývat, že dechová kontrola se může provádět pouze u podezřelých osob. "Podle mě z legislativy nic takového nevyplývá. Tam je uvedeno, že policisté mají oprávnění z hlediska bezpečnosti a plynulosti provozu podrobit řidiče dechové zkoušce,“ vysvětlila Benediktová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám