Hlavní obsah

Dvoupodlažní dům v centru Zlína se bortí, statik rozhodl o demolici

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

V centru Zlína v ulici Sokolská se bortí neobydlený dvoupodlažní dům. Pro obyvatele krajského města to již od sedmnácté hodiny znamenalo značné omezení na významné komunikaci, policie uzavřela veškerý provoz v místě. Statik rozhodl o demolici.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům v centru Zlína se bortíVideo: Novinky

 
Článek

„Hasiči na místě viděli, jak se odtrhává roh objektu, a slyšeli, jak vevnitř praskaly jeho nosné prvky," popsal Netopil.

Objekt v ulici Sokolská se nachází v těsné blízkosti páteřní silnice směřující ze Zlína na Holešov a Přerov. Policie musela odklonit veškerou dopravu. Trolejbusy ve městě nabíraly kvůli nebezpečí zřícení právě opravovaného cihlového domu až čtyřicetiminutová zpoždění.

Dům kdysi vlastnil zlínský starosta František Štěpánek, který stál v čele města v letech 1908-1919. Jde o jednu z mála staveb předbaťovské architektury, která se ve městě zachovala.
Foto: Aleš Fuksa, Právo

Objekt, který se začal propadat.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) musela odklonit velkou část své městské hromadné dopravy, konkrétně se jednalo o trolejbusové linky 2, 4, 8 a 9 a autobusy MHD směřující ze Zlína do východních a severních částí města.

„Omezení postihlo určitě stovky lidí. Od půl sedmé večer jsme se alespoň s policisty domluvili na tom, že nyní pouštějí kolem domu vždy po jednom našem vozu kyvadlově,“ přiblížil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie musela odklonit veškerou dopravu v místě.

Statik v podvečer rozhodl o demolici, Večer hasiči oznámili, že se strhne jen část budovy, která se bortí, a pak statik znovu rozhodne.

„Z Hlučína již vyrazila do Zlína těžká technika,“ sdělil Právu jeden z hasičů. Pokud nedojde k nečekanému okamžitému zřícení objektu, těžká technika jej objemnými stavebními nůžkami shodí část domu k zemi ještě během noci na úterý.

Úplná uzavírka bude platit nejdřív do úplného odklizení sutin z bouraného objektu. Kdy dojde na blízké komunikaci k obnovení dopravy, dosud nikdo neví. Jisté je, že během demolice musejí nejbližší objekty opustit jeho obyvatelé. „Budeme mít dlouhou noc, naštěstí nás ještě do vedlejšího domu hasiči pustili, tak jsme si přišli alespoň pro nějaké teplejší oblečení,“ konstatoval muž žijící v sousedním domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám