Hlavní obsah

Dvě zkoušky

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad všechny výhrady a pochybnosti, které se kolem jeho nominace do funkce evropského komisaře přemlely v Česku, si Pavel Telička musel vyslechnout také včera v Bruselu před poslanci Evropského parlamentu. K tomu pak navrch trochu nepříjemných otázek k jeho budoucí specializaci na zdraví a ochranu spotřebitele, v níž dosud asi není zcela doma.

Foto: Miroslav Knotek

Ilustrační foto

Článek

 A musel to být velice perný přijímací pohovor už vzhledem k tomu, že trval dlouhých osmdesát minut.

Mezi řádky věcného zpravodajství lze vyčíst, že uspěl s výsledkem přinejmenším chvalitebným. To se ostatně dalo čekat, byl už přece z domova velmi dobře připraven, dá se říci zocelen, byť zde žádnou podobnou zkoušku neabsolvoval. Zažil však jiné, svým způsobem těžší a - to především - zákeřnější.

První kopanec mu uštědřil vlastně už předseda vlády tím, že jej přijal až jako nouzové řešení po Kužvartovi. Z toho čiší parádní dávka nedůvěry, zejména srovnáme-li Teličkovu a Kužvartovu diplomatickou zkušenost. A nikdy se nekonalo žádné vysvětlení, kromě pár dohadů v médiích. Předseda KDU-ČSL Kalousek se zase nechal veřejně slyšet, že Telička vydrží leda do švestek, aniž se obtěžoval nějakým bližším vysvětlením, natožpak aby se o tom bavil - popřípadě se o to třeba i vsadil - přímo s Teličkou. Prezident republiky nikoli v rozhovoru s ním, ale až poté označil Teličkovo dvouleté členství v KSČ za věc charakteru.

Atakdále atakdále, spousta dalších slov jakoby do větru vyřčených a mediálně pak řádně prohnětených a vykynutých, jak je v povodí Vltavy zvykem, a mezitím nominace ve stylu tak jste nám tu, pane, do té funkce vybyl. Kdo tohle musel unést, zvládne veřejné slyšení plné nelítostných, avšak z očí do očí pokládaných otázek, jistě lépe než člověk tak tvrdě netrénovaný. Ne nadarmo běhal Emil Zátopek na svém oblíbeném škvárovém stadionku v Houštce v kanadách a po vnější straně dráhy. Když pak nastoupil na perfektně upravenou trať a v tretrách, to se mu to utíkalo!

Nejde však jen o rozdíl mezi otevřeným pohovorem, jímž si Teličku včera proklepli politici v Bruselu, a českým štěničkováním. Jde zejména o to, co je smyslem zkoumání kandidátových kvalit i všech možných pochybností o něm samém. A já se nemohu ubránit pocitu, že ze všech výroků o Teličkovi pronesených v Praze a okolí čišela zejména obava, zda je hoden té pocty být evropským komisařem. V Bruselu se však včera jednoduše zkoumalo, jestli na to má.

PRÁVO 15. dubna 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám